Maar, en nu komt het, dan moeten we de kip die het ei legt wel een goed bestaan geven. We vragen het arme dier nogal wat, dus ik vind dat we dat op zijn minst terug moeten geven in aangename leefomstandigheden. En nu ben ik ook echt serieus hoor. Ik vind niet dat ik van iets kan genieten als ik weet dat er tegelijkertijd roofbouw op wordt gepleegd. En laten we het vooral niet hebben over menselijke omstandigheden want daarmee sla je de plank volledig mis. Ik heb het over ideale kip-omstandigheden. Wat vindt een kip fijn? Hoeveel ruimte, beweging heeft ze, en is er bijvoorbeeld een stok of tak om op te zitten? Hoeveel buitenruimte? (Want wist je dat een kip van oorsprong een bosvogel is?) Staat er voldoende water en voer binnen bereik, is er een afwisseling in daglicht en donker? Kan ze ergens chillen? Ik vind dat we daar best een paar eurocent per ei extra voor mogen betalen. Wedden dat het ei daardoor ook beter smaakt? En dan kun je heel wat geruster zingen: één ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een Paasei.
Nog een paar blije ei-weetjes:
- We kiezen vaak bruine eieren maar de witte zijn nét zo gezond en lekker en hebben bovendien minder impact op het milieu, omdat de kippen langer leven, gemiddeld iets meer eieren eggen en daardoor per ei minder voer nodig hebben en dus een lagere ‘footprint’ hebben.
- In Nederland worden zo’n 1.000.000.000 (dus miljard) eieren geproduceerd per jaar.
- Wil je weten waar sommige cijfers op het ei voor staan? Deze zeggen iets over hoe de kippen wonen:
- 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel, 3 = kooi. En 0 betekent biologisch.
- De verhouding tussen eidooier en eiwit in een ei is 1/3 dooier en 2/3 wit.
- Hoe verser het ei, hoe steviger het eiwit.