Blij ei

 

Janny heeft voor dit paasweekend een paar leuke ei feitjes op een rijtje voor je gezet. Wist je bijvoorbeeld al dat de paashaas eerst niet eens een ‘haas’ was?

 

Blij ei

 

Hoeveel eieren heb jij voor de paasdagen gekookt en eventueel geverfd of verstopt? Eieren en Pasen hóren bij elkaar. En dat heeft al een heel erg lange geschiedenis. Van vér voor onze christelijke paastraditie trouwens. Eieren stonden voor nieuw leven en kondigden het voorjaar aan na de lange donkere winter. Om de kans op een goede oogst te verhogen werden er eieren verstopt in de akker, als offer om de goden goed te stemmen.
En die paashaas die eieren brengt is een oeroude mythe. Freya was in de Noorse mythologie de godin van onder andere de vruchtbaarheid en zij schijnt ooit haar kip die haar eieren telkens verstopte, te hebben veranderd in een haas die ze weer terug moest vinden.

 

Ik ben echt dol op eieren. Gelukkig heb ik een prima cholesterol en kan ik ze dus ook zonder schroom eten. Ze bevatten essentiële aminozuren, hoogwaardige eiwitten, vitamines, mineralen én je wordt er niet dik van. En zeg nou zelf: wat is de klassieke patisserie zonder ei? Een cake is gewoon het allerlekkerst met eieren, een fluweelzachte sabayon is zonder eidooiers ondenkbaar. Ja, ik weet het, er zijn veel vervangers tegenwoordig, maar  dat kleine simpele eitje geeft zoveel verfijning dat ik er een groot zwak voor blijf houden.

 

 

 

 

 

 

Maar, en nu komt het, dan moeten we de kip die het ei legt wel een goed bestaan geven. We vragen het arme dier nogal wat, dus ik vind dat we dat op zijn minst terug moeten geven in aangename leefomstandigheden. En nu ben ik ook echt serieus hoor. Ik vind niet dat ik van iets kan genieten als ik weet dat er tegelijkertijd roofbouw op wordt gepleegd. En laten we het vooral niet hebben over menselijke omstandigheden want daarmee sla je de plank volledig mis. Ik heb het over ideale kip-omstandigheden. Wat vindt een kip fijn? Hoeveel ruimte, beweging heeft ze, en is er bijvoorbeeld een stok of tak om op te zitten? Hoeveel buitenruimte? (Want wist je dat een kip van oorsprong een bosvogel is?) Staat er voldoende water en voer binnen bereik, is er een afwisseling in daglicht en donker? Kan ze ergens chillen? Ik vind dat we daar best een paar eurocent per ei extra voor mogen betalen. Wedden dat het ei daardoor ook beter smaakt? En dan kun je heel wat geruster zingen: één ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een Paasei.

 

Nog een paar blije ei-weetjes:

 

  • We kiezen vaak bruine eieren maar de witte zijn nét zo gezond en lekker en hebben bovendien minder impact op het milieu, omdat de kippen langer leven, gemiddeld iets meer eieren eggen en daardoor per ei minder voer nodig hebben en dus een lagere ‘footprint’ hebben.
  • In Nederland worden zo’n 1.000.000.000 (dus miljard) eieren geproduceerd per jaar.
  • Wil je weten waar sommige cijfers op het ei voor staan? Deze zeggen iets over hoe de kippen wonen:
  • 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel, 3 = kooi. En 0 betekent biologisch.
  • De verhouding tussen eidooier en eiwit in een ei  is 1/3 dooier en 2/3 wit.
  • Hoe verser het ei, hoe steviger het eiwit.

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden