Bizar: inwoners Illinois vergelijken corona met Auschwitz

 

Soms zie je van die dingen op internet waarvan ik denk: dit móét wel gephotoshopt zijn. Maar nee, dit is gewoon echt waar.

 

Nou heb ik dat in coronatijden vaker. En al helemaal met berichten uit de Verenigde Staten. Over president Trump bijvoorbeeld, die onlangs verkondigde dat hij het van alle presidenten het allerzwaarst heeft. ‘Iedereen zegt altijd: Lincoln, díé had het zwaar. Maar ik heb het zwaarder dan Lincoln.’ Even een opfrissertje: Abraham Lincoln werd in zijn hoofd geschoten door John Wilkes Booth en overleed een dag later.

 

Maar goed, dat is Trump natuurlijk; verwachtte ik nou echt dat hij iets zinnigs zou zeggen? Nee, natuurlijk niet. Maar ik verwachtte ook niet dat hij steeds vaker wel een afspiegeling is van het Amerikaanse volk. Want wat ik nou weer tegenkwam…

 

In de Amerikaanse staat Illinois zijn mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de lockdown die daar gaande is vanwege het coronavirus. Daartegen protesteren, daar vind ik sowieso al wel wat van. Hun argument ‘mijn lichaam, mijn keuze’ raakt wat mij betreft kant noch wal. Dit zijn ook vaak dezelfde mensen die met hun schreeuwerige spandoeken staan te protesteren tegen abortus (wat deze week tot hilarische discussies leidde op Twitter, want hoe hypocriet kan je zijn?). Dat hele ‘mijn lichaam, mijn keuze’ gaat dus niet altijd op, maar vooral als het hen uitkomt.

 

Maar waar mijn mond écht van openviel waren de teksten op de spanborden die bij dit protest omhoog werden gehouden, gericht aan gouverneur J.B. Pritzker, die Joods is. Waarom dat belangrijk is? Nou, omdat protestanten hun lockdown vergeleken met de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. ‘Arbeit macht Frei, J.B.’ stond een vrouw trots omhoog te houden, met — hoe typisch wil je het hebben — een mondkapje met de Amerikaanse vlag erop. Ook een bord met ‘Heil Pritzker’ inclusief swastika werd gespot bij deze Reopen Illinois Rally, in Springfield.

 

Ik heb geen woorden voor hoe belachelijk ik dit vind en ik kan oprecht niet begrijpen wat deze mensen bezielt. Dan heb je in de coronatijden zulke mooie initiatieven van mensen die elkaar steunen, die overal te hulp schieten… En dan heb je dit soort mensen rondlopen in Amerika. En het erge is: je hebt ze overal rondlopen, die gekkies. En eigenlijk verdienen ze geen podium, maar het moge duidelijk zijn dat ik dit als podium gebruik om ze te schande te zetten.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer