Bizar dat een borstreconstructie niet wordt vergoed

 

Als je tegen borstkanker vecht, moet je het vaak ook nog tegen je verzekeraar opnemen. Dat is toch bizar?

 

 

 

 

Inmiddels treft borstkanker (of het gen dat het veroorzaakt) 1 op de 7 vrouwen. Als ik zo snel in mijn eigen omgeving kijk tel ik al drie vrouwen die middenin het proces van bestraling, chemo en helaas ook amputatie zitten. Die hebben meer dan genoeg aan hun hoofd; gaan ze het redden of worden ze nog zieker? Daarbovenop komt nog dat al hun vrouwelijkheid ze wordt afgenomen, want ze worden kaal, soms komen ze vervroegd in de overgang en als het nodig is wordt de zieke borst (deels of geheel) verwijderd. Er volgt dan vaak een nieuwe operatie waarbij er een reconstructie van de geamputeerde borst wordt gemaakt, alleen dat resultaat valt vaak behoorlijk tegen.

 

En juist daar wordt door de verzekeraars niet naar gekeken. Nee, je gaat er niet dood aan als je borst is geamputeerd, maar je lichaam is wel voorgoed verminkt. Terwijl er in de zorgverzekeringswet staat dat alles wat herstel van een verminking is vergoed wordt, moet een vrouw naast haar ziekte ook nog eens de strijd aangaan met de verzekeraar om de vervolgoperaties vergoed te krijgen. Want het lukt niet altijd om een reconstructie in één operatie goed te krijgen.

 

Aan de NOS vertelt plastisch chirurg Andrzej Piatkowski de Grzymala van het UMC dat verzekeraars daar een heel mannelijke visie op hebben. Hij zegt: ‘Ik heb het gevoel dat ze stiekem denken dat we borstvergrotingen doen, in plaats van dat we borstkankerpatiënten opereren.’ Het merkwaardige is dat hij voor een penisreconstructie geen aanvraag hoeft te doen. Zijn er bij de verzekeringsmaatschappijen dan alleen maar mannen die beoordelen of een vrouw nog een operatie krijgt, en hebben die dan werkelijk geen idee hoe het voor haar is zo verminkt te zijn?

 

Volgens Edin Hajder, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, vinden de zorgverzekeraars het geen verminking. Er worden wel meer mensen geboren met niet even mooie borsten. ‘We kunnen niet streven naar perfectie’, zeggen ze dan. Ik snap hier helemaal niks van. Dus een hersteloperatie aan de mannelijke pielemuis mag wel, maar een vrouwelijke borst, daar doen we verder niks mee? Ik vind het je reinste discriminatie.  

 

Bron: NOS

 

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit