Bitterballen

zijn olympisch kampioen

 

De Koreanen verorberen de Hollandse bitterballen bij het leven.

 

Heb je het al gehoord? De Koreanen zijn verslingerd aan de bitterballen van Piet Brink. Aan hem de eer om de oerhollandse bitterbal te bakken tijden de Olympische Winterspelen. Zijn doel: om de sporters zich thuis te laten voelen. Gaat lukken, met maar liefst 22.000 te bakken bitterballen in totaal. Piet is verantwoordelijk voor zo’n 1300 bitterballen per dag in het Holland Heinekenhuis. 

 

De ingrediënten in Zuid-Korea krijgen was geen makkie, want ze houden er daar een iets andere wetgeving op na. Dus besloot de bitterballenchef ze gewoon op locatie te maken. Op zijn boodschappenlijst stond: 120 kilo rundvlees, 100 kilo bloem, 60 kilo roomboter, 60 kilo groenten, 40 kilo ui, 60 kilo eieren en nog eens 250 kilo paneermeel. Echt waar. Maar dan heb je ook wat, een bitterbal om precies te zijn. 

Piet gaat op zijn vrije ochtend graag naar de markt in Gangneung om zijn bitterballen uit te delen. Iedereen vindt het lekker. Hij heeft zelfs een Koreaanse naam bedacht voor het woord bitterbal: Biba. Goed bedacht. 

 

Je moet wel even je portemonnee trekken voor een bitterballetje in het Holland Heinekenhuis, want daar kosten ze 1 euro per stuk. Amai, dat moet dan wel een lekker exemplaar zijn. Het blijkt te verklaren, want ze moeten de prijzen afstemmen op die in de omgeving. Vandaar dat je ook 3,50 euro voor een heerlijk, heldere Heineken aftikt. 

 

Als de schaatsers nu net zo hard schaatsen als de bitterballen lopen, dan komt het wel goed met de Nederlandse equipe. Denk je niet?

 

Door Danique ten Boer