Birgit schaamt zich vaak diep voor de opvattingen van haar zoon

 

‘Als iemand mij had verteld dat mijn mannetje zich zo zou ontwikkelen, had ik het nooit geloofd.’

 

 

 

We hebben hem hetzelfde opgevoed als onze andere twee kinderen. Met precies dezelfde normen en waarden. Wat wil zeggen dat wij onze kinderen hebben proberen mee te geven om de wereld open tegemoet te treden, niet te hard te oordelen over andere mensen en iedereen als gelijke te zien. Mijn man en ik zijn allebei sociaalliberaal opgevoed. Dat is wat we zijn en hoe we denken. Logisch dat we dat aan onze kinderen hebben doorgegeven.

 

Bizar om er na jaren achter te komen dat twee kinderen ons gedachtengoed hebben omarmd terwijl onze oudste zoon een heel andere weg is ingeslagen. Hij adoreert Baudet en is het eens met elk standpunt dat hij huldigt, elke mening die hij poneert. Als hij de kans krijgt gaat hij naar al zijn lezingen en het is griezelig – wij vinden dat griezelig moet ik zeggen – hoe goed hij de man weet te citeren. Zijn volgzaamheid gaat zo ver dat hij pertinent weigert om zich in te laten enten tegen corona, complottheorieën zonder nadenken aanhangt en de pandemie glashard ontkent.

 

Toen we hem in het begin over Baudet hoorden waren we ervan overtuigd dat de hype vanzelf over zou waaien. Het tegendeel bleek waar. Talloze keren hebben we hem zijn zegje laten doen, onszelf gedwongen om hem serieus te nemen in plaats van te ontkennen – waarmee we alleen het tegenovergestelde van wat wij voor ogen hebben zouden bereiken. Heel wat keren hebben we zijn meningen en argumenten met onze inzichten en tegenargumenten proberen te weerleggen. Dat is totaal zinloos gebleken. Hij is met geen tien paarden te bewegen om zelfs maar naar ons te luisteren.

 

Zijn uitlatingen over allochtonen snijden ons door de ziel. Als hij beweert dat, mocht hij ziek worden en eraan doodgaan, dat dan zo moet zijn omdat zijn tijd dan blijkbaar gekomen is, hebben we het gevoel naar een volstrekt vreemde te luisteren. Een jonge man die nooit ons kleine kereltje geweest kan zijn. Die nooit door ons opgevoed kan zijn omdat de teksten die hij paraat heeft om andersdenkenden te veroordelen, ons heel erg tegenstaan. Een jongen die zover van ons afstaat dat hij een volslagen vreemde lijkt in plaats van ons eigen vlees en bloed. Een kind waar we van houden, net zoveel als van onze andere twee kinderen, maar we desondanks maar heel weinig connectie mee voelen.’

 

 

‘Misschien heb je dit artikel al eerder gelezen op Franska.nl. Omdat we blijven groeien willen we deze mooie verhalen ook graag delen met onze nieuwe lezeressen.’

 

Birgits naam is vanwege privacy gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

 

Moet jou ook iets van het hart en wil je dat (anoniem) met ons delen? Stuur dan een mail naar info@franska.nl onder vermelding van ‘Dit moet ik even kwijt’.

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl