Big fat
Venerdì

 

Dat die Italiaantjes niet allemaal moddervet zijn, snap je niet als je ziet wat voor lekkers er allemaal uit die keukens komt daar. Spätzle panna e speck bijvoorbeeld. Misschien een leuk ideetje voor zo meteen? Of voor het weekend? Spätzle komen eigenlijk uit Duitsland, maar als het pasta is, mag je het in Italië ook eten. En je kunt ze zelf maken, die spätzle, omdat je ze eigenlijk vers hoort te eten. Als je geduld hebt tenminste. Het schijnt dat ze af en toe bij de Sligro en de Lidl te koop zijn. Maar je kunt ook voor het gemak een andere pasta nemen, bijvoorbeeld trofie of farfalle. Of gewoon ouderwets gezellig macaroni.

 

Toch zelf maken?
Dit heb je nodig voor het spätzledeeg

  • 250 g bloem
  • 3 eieren
  • 150 g lauwwarm water
  • beetje nootmuskaat
  • zout

 

Zo maak je het
Meng in een diepe kom de bloem, snufje zout, wat peper en nootmuskaat met de eieren. Daarna het lauwwarme water van lieverlee erdoor. Moet een niet al te stevig deeg worden, want je ‘perst’ er straks de spätzle van. Officieel gebruik je een speciale spätzlesnijder, (heeft voor zover ik weet bijna niemand, behalve mijn zus) maar het schijnt ook met een aardappelpureeknijper te kunnen. (Zal ik eens heel eerlijk zijn? Ik heb het zelf nog nooit gemaakt, pak uiteindelijk altijd trofie, die ik heb meegenomen uit Liguria, toch ga ik het echt een keer doen. Zo lekker!)
Spätzle hoeven maar heel kort gekookt te worden, dus maak je nu even de saus.

 

Dit heb je nodig voor de saus

  • 250 g slagroom
  • 150 g ontbijtspek in kleine blokjes of
  • reepjes
  • 30 g boter
  • bieslook, in kleine stukjes gesneden
  • zout
  • peper

 
Zo maak je het
De spekjes op zacht vuur zachtjes uitbakken. Alvast een pan met ruim water en wat zout opzetten om de pasta in te koken. De boter in een diepe koekenpan laten smelten, spekjes, room, bieslook en peper en zout naar smaak erbij. Zo, dat staat vast klaar. Op heel laag vuur warm houden. Desnoods met een vuurverdeler ertussen.

 

Nu de laatste hand aan de spätzle
Als je een spätzlesnijder hebt, snij je ze meteen boven het kokende water. Je kunt dit dus ook met een aardappelpureeknijper doen. Bedoeling is dat je kleine fliebertjes pasta krijgt. (kan er lekker veel saus omheen) . Als ze boven komen drijven, zijn ze klaar. Eigenlijk zijn ze bij aanraking met het kokende water al snel klaar. Afgieten, uitlekken en meteen door de saus roeren.

 

Buon Apettito!

 

 

 Door Franska

Beeld: GettyImages Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.