Bewezen: thuiswerkers zijn écht gelukkiger
Ik ben een beetje op de trends aan het voorlopen geloof ik, want ik ben niet meer zo van het werken van 9 tot 5. Of nou ja, ik kan het wel, maar ik weet niet of dat het beste is. Net of je je precies in díe bepaalde uren het beste kunt focussen.
Natuurlijk werkt het voor iedereen net anders, maar mij lijkt het na een paar uur werken heel gezond om er even uit te gaan. Te sporten, wandelen, boodschappen doen, koffie drinken met iemand, noem het maar op. Even je mind op nul zetten. Dan ga je avondeten, je kinderen in bad en bed doen en plof je op de bank – met je laptop, dus. En zo werk je geconcentreerd nog een paar uur verder. Mijn creatiefste ideeën komen er altijd rond bedtijd uit. Werktijden gaan verschuiven in de toekomst, let maar op: thuiswerken ‘wordt het nieuwe normaal’. Thuiswerkers zijn namelijk veel gelukkiger, melden onderzoekers nu.
En dat is niet alles: ze zijn ook productiever. Ik ben niet de enige dus, die er baat bij heeft dat ze even een pauze kunnen nemen als het nodig is, om daarna weer met frisse energie verder te werken. Het enige wat ik mis als ik thuiswerk zijn de collega’s natuurlijk. Daar is 59 procent van de thuiswerkers in Nederland het met mij over eens: werken zonder collega’s om je heen is een stuk minder leuk. Nog eens 39 procent van de mensen mist de verandering van omgeving: van je bed naar je keukentafel is toch een beetje boring. Daarom zou ik ook niet alle dagen van de week thuiswerken aanraden als psycholoog, maar ongeveer de helft van de uren die je werkt. Zo heb je een fijne balans.
Onderzoekers geloven wel in deze aanpak. Sinds de coronatijd werken meer mensen dan ooit thuis: dat scheelt tijd, geld, gedoe, haasten, stress en drukte. Je kunt je eigen dag helemaal indelen zoals je het zelf wilt. Volgens experts werken mensen daardoor een stuk efficiënter. En na een dag thuiswerken zijn mensen gemiddeld gezien positiever en minder uitgeput. De grootste voordelen aan thuiswerken is voor de meeste Nederlanders: geen reistijd hebben (68 procent), eigen tijd indelen (61 procent), je beter kunnen concentreren (34 procent) en meer qualitytime hebben met je gezin (29 procent). Toch is er één groot nadeel: leidinggevenden beoordelen mensen die veel thuiswerken lager dan mensen die wél met hun bakkes op kantoor verschijnen. Dat is een oud gegeven in de psychologie: the Mere-exposure effect. Het houdt simpelweg in: dat wat je vaak ziet, vind je leuk. Dus die baas vindt die werknemer die hij of zij vaak in real life ziet fijner om mee te werken dan diegene die misschien thuis veel werk gedaan krijgt, maar met wie-ie amper aan tafel zit. We like what we see.
Ongeveer 60 procent van de werkenden in Nederland werkt nu deels thuis en wat mij betreft mag dat aantal omhoog. En met mij vele anderen. Zeker 53 procent van de Nederlanders geeft aan ná de coronacrisis het thuiswerken erin te willen houden. Je krijgt bakken werk gedaan, je voelt je mentaal beter dan na die verplichte acht uur binnen achter een bureau zitten en je blijft zo ook langer trouw aan een werkgever, omdat je je baan op deze manier leuker vindt. Lijkt mij een goede zaak. Dus als onze Mark even meeleest, dan zou dat top zijn. En ook hem gun ik eens een héle rustige thuiswerkdag.
Door: Tessa Heinhuis