Holy smoke!

 

Maartje: Zeg je Zuid-Afrika, dan hoor ik Kaapstad en als ik Kaapstad hoor, dan ruik ik de braai al bijna. Nergens lekkerder (en gezelliger) eten dan met een groot en goed gezelschap van de meestal gigantische barbecue onder de Zuid-Afrikaanse zon. Denk je.

 

Driewerf hoera voor de mannen achter een van de leukste (en lekkerste) restaurants van Antwerpen du moment: Black Smoke in de wijk Berchem, een wijk die tijdens een bezoek aan Antwerpen vaak wordt overgeslagen, of men moet zichzelf een avond bij The Jane, het je-van-het-restaurant van Sergio Herman, gunnen. Maar verder? Nee.

Zonde, want in de wijk zit ook Stadsbrouwerij de Koninck. Daar kun je rondleidingen volgen en bier proeven, prima na een rondje door het Koning Albert Park. Beter nog wordt het dankzij de ondernemers die zich in en rond de brouwerij geschaard hebben: een kaaswinkel, een bakkerij, een chocolatier, een uitgeverij, een slagerij. En restaurant Black Smoke.

Dit restaurant is van Kasper Stuart en dat is de man achter Smokey Jo’s Garage, dé zomerbar van 2016. Voor Black Smoke bundelde hij zijn krachten met wereldkampioen barbecue (het bestaat!) Jord Althuizen. Ze verbouwden de toren van de brouwerij tot barbecuerestaurant en rooftopbar. In de rookoven garen ze vlees en vis tot wel achttien uur lang, elk gerecht op een andere houtsoort. Vandaar de muur vol houtblokken; wie stoken wil, heeft materiaal nodig. Ook de rest van het restaurant is vrij van poespas. Lekker ruig. Op de kaart staan onder andere beef-taco’s met limoenkoriandersalsa, queso fresco en ingelegde ui, en een vegetarische ‘smoked goat’, een op kersenhout gerookte geitenkaas op een zuurdesembruschetta met sinaasappelpeterseliemicrosalade. Uiteraard zijn er spareribs en het paradepaardje, de ‘18-hours low & slow brisket of beef’: een perfect doorrookt stuk rundvlees. Bijna alle ingrediënten komen van naast de deur: het vlees van de Butcher’s Store en de kaas van kaasaffineurs Van Tricht. En bier natuurlijk, van De Koninck.

 
Stadsbrouwerij de Koninck, Mechelsteenweg 291, Antwerpen 

Black Smoke, Boomgaardstraat 1, Antwerpen 

 

 Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, een lifestyle-blog dat bol staat van de tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.