Ben jij weleens vreemdgegaan?
Ik bedoel financieel vreemdgegaan?
Ken je dat? Als een blok gevallen voor een paar schoenen die even begrotelijk als onweerstaanbaar bleken, maar geen zin in vragen of opmerkingen, dus moffel je ze bij thuiskomst gauw achter in je kast. Nee? Deze dan: om ze ongemerkt het huis in te smokkelen stop je ze in een draagtasje van de Jumbo zodat de zak van de schoenenwinkel niet in de gaten loopt. Echt niet? Nog een voorbeeld dan. Je weet dat jullie nu eventjes krap bij kas zitten, maar met wat gegoochel met de creditcard koop je zo ruim een maand uitstel van betaling. Of nog beter: achteraf betalen. Waarbij je sowieso een maand de tijd krijgt en de eerste aanmaningen gerust kunnen worden genegeerd.
Nee, natuurlijk ken je dat niet. En toch is er heel wat geharrewar over geld binnen relaties en wordt er heel wat gesjoemeld over wat iets gekost heeft of eigenlijk had moeten kosten als het niet in de sale geweest zou zijn wat het nu dus wel is. Volgens een Nibud-onderzoek is bijna 20 procent het niet altijd eens met de aankopen van de partner. Al moet gezegd dat zij zich net zo makkelijk ergert aan zijn abonnementen of elektronische gadgets als hij aan haar niet te stillen honger naar schoenen en designertassen.
Soms loopt het zo erg uit de hand dat een van de twee op een dag wordt geconfronteerd met een deurwaarder omdat de schulden van de ander zo torenhoog zijn opgelopen dat er geen doorkomen meer aan is. En er gaan ook verhalen van aankopen die zo fanatiek voor de ander verstopt worden dat ze maanden na dato ongeopend opduiken uit de achterbak van de auto of van onder de zitting van de passagiersstoel. Of van kledingstukken die ongedragen en met de prijskaartjes er nog aan in de Zak van Max worden gemikt. Excessen inderdaad, die laatste voorbeelden, maar toch is geld net zo vaak en net zo makkelijk de schuld van een relatiecrisis als seks. Waarbij seks de verschillen tussen beide makkelijker blootlegt dan geldgedoe – omdat je natuurlijk heus niet voor die ander viel omdat die zo goed met geld om kan gaan – en het in de praktijk voor zo’n 25 procent van de stellen ook nog eens lastiger blijkt om over geld te praten dan over seks.
Tot slot de vraag wat beter werkt: ieder voor zich of lekker samsam. Uit onderzoek blijkt dat veel stellen een gezamenlijke rekening hebben, waarvan een groot deel die ook als enige rekening heeft. In welk geval je het dus heel erg eens moet zijn over wat er uitgegeven wordt en er ook niets voor de ander verborgen gehouden kan worden. In veel gevallen heeft ieder zijn eigen rekening naast die en/of-rekening, hetgeen meer kansen voor eigen initiatief laat. En dan is er nog deze: twintig procent van alle geliefden weet niet eens hoeveel hun partner exact verdient of op de spaarrekening heeft staan, zo blijkt. Moet ook kunnen. Zo lang er maar niet financieel wordt vreemdgegaan. Wat wil zeggen zonder lust of verliefdheid maar wel met het erop nahouden van een boekhouding waar die ander geen weet van heeft. Want daar komt geheid gedonder van.
Bron: AD