Ben jij ook zo blij dat je kinderen weer naar school gaan?

kinderen naar school

 

Nog vijf nachtjes slapen en dan is de lange zomervakantie in onze regio voorbij. Ben jij blij dat het weer achter de rug is?

 

 

 

Gisteren stond ik in de supermarkt en zag ik een jonge moeder met haar kinderen boodschappen doen. De kinderen liepen met van die kleine boodschappenkarretjes waar ze om de haverklap iets in stopten dat hun moeder blijkbaar niet op haar lijstje had staan. Dat zorgde voor de nodige irritatie aan beide kanten. Moeders wilde geen rode dropveters, slagroomsoesjes en chocolade-ijs en de kinderen hadden geen trek in broccoli, halfvolle melk en havermout. Ik hoorde die moeder bijna zuchten en aftellen; nog maar zes nachtjes slapen en dan begint het nieuwe schooljaar.

 

Herkenbaar? Voor mij wel. Want hoeveel ik ook van mijn kindertjes hou, na vijf weken zomervakantie kon ik ze soms wel achter het behang plakken. Er was tijdens deze grote vakantie altijd een week dat werkelijk al hun vriendjes en vriendinnetjes op vakantie waren en wij thuis zaten. Meestal regende het dan pijpenstelen en waren ze al narrig als ze wakker werden. Meine gute, dan zat ik om half 10 ’s ochtends al met de stoom uit m’n oren en dan moest de dag nog beginnen.

 

Natuurlijk gingen we in Huize Smit tijdens de vakantie niet iedere dag naar een pretpark of de speeltuin. Dus zochten wij ook het vertier in de supermarkt of het tuincentrum. En als ik het echt niet meer wist maakte ik er hier thuis maar een bioscoop van. Gordijnen dicht, videobandje aan en als ze braaf zaten te kijken toverde ik een bak popcorn uit de magnetron. En later toen ze groter waren deed ik maar net of ik niet in de gaten had dat hun schermtijd er al lang opzat.

 

Met gemengde gevoelens stond ik dan de eerste dag na de vakantie hun boterhammen te smeren. Want hoe fijn het ook was om mijn kindertjes thuis te hebben, mijn vrijheid lonkte en ik verheugde me erop om niet meer continu politieagentje te hoeven spelen, van hot naar her te fietsen om ze bij dat ene vriendje te laten spelen of me rot te ergeren aan dat eindeloos lamlendig op de bank hangen. Nog vijf nachtjes slapen en dan is de zomervakantie voorbij. Eerlijk zeggen: ben jij ook zo blij dat je kinderen weer naar school gaan en het leven weer normaal wordt?

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit