Bellen wordt beboet

Het is uit met de pret. Tot aan celstraf toe. Pleuntje van der Horst vindt er een hoop van. Buitensporig en belachelijk, maar ook…

 

Ooit, lang gelee, liep ik stage. In Singapore. De stadsstaat waar T-shirts werden verkocht met de tekst: Singapore is a fine country. Daarmee niet verwijzend naar het leefklimaat (wat op zich heel aangenaam was, mits je je aan de regels hield), maar naar de boetes die lukraak werden uitgedeeld. Buitensporige boetes. Eten in de metro? Hatsekiedee. 150 dollar aan je broek. Kauwgompje op straat uitspugen? Dubbel straf. Want ten eerste was kauwgom verboden en ten tweede was uitspugen uit den boze. En oh ja, was je meer dan drie keer overgestoken bij rood licht, dan moest je een dag naast het zebrapad zitten. In een kooi. Of het waar is, geen idee. Maar het idee werkte goed genoeg om ons allemaal af te schrikken. Ik deed zelfs nog een rechts-links-rechtsje (Singapore hè, daar rijden ze links) voordat ik bij groen licht overstak en deed dat dan graag in een zo strak mogelijke lijn.

 

Nederland is stukken vrijer. Er mag van alles niet. Maar we doen het wel. Is er geen verkeer en staat het licht op rood? Wij wandelen rustig verder. Bellen in de auto mag natuurlijk niet. Staat een flinke boete op. Maar ach. Ook wel een leuk spelletje, toch? Soort rijdend roulette. Eens zien hoe vaak je ermee weg komt zonder boete. Appen of je Instagram checken is natuurlijk verwerpelijk. Maar verleidelijk. In de file. We doen niet anders. Ik maak zelfs wel eens een factuur over via mijn ABN-app bij rood licht. 

 

Campagnes met shockeffect mogen niet baten. Mensen die vertellen hoe hun leven is beïnvloed omdat ze iemand dood hebben gereden. Omdat appen prioriteit had boven opletten. Een botsinkje trouwens ook niet. Ik schrok, heus. En heb mijn telefoon een week in de achterbak gelegd. Om vervolgens weer terug te keren naar hoe het was.

 

Ik ben niet alleen. En de maat is vol. Dus heeft de minister bedacht dat er iets moet gebeuren. Keiharde straffen. Tot zes jaar cel. Voor bellen. Of appen. Belachelijk en buitensporig. Zo mal dat ze er in Singapore nog een wenkbrauw van op zouden trekken. Maar weet je wat eigenlijk echt belachelijk is? Dat dit er blijkbaar voor nodig is om ons los te weken van die malle mobieltjes. 

 

 

Door Pleuntje van der Horst

beeld: www.infopolitie.nl