Beiroet in cijfers

 

Vandaag wordt er een nationale actiedag voor Beiroet gehouden. Mooi: hij is al veelbelovend begonnen, de teller stond in het begin al op vijf miljoen. Gigantisch veel geld natuurlijk, maar… Gigantisch veel schade ook…

 

 

Het filmpje ging natuurlijk het hele internet over en werd in de hele wereld gezien. Op 4 augustus ontplofte maar liefst 2750 ton ammoniumnitraat. Dat zorgde voor een ontploffing met — naar schatting — een sterkte van 10 procent ter vergelijking met de atoombom op Hirsohima. Die ontploffing zorgde niet alleen voor een krater van zo’n 43 meter diep. De rest van de stad is voor ongeveer 20 procent volledig verwoest.

 

Daardoor is het dodental inmiddels opgelopen tot boven de 200, zijn er 6000 gewonden en nog honderden zijn vermist. Honderduizenden — een ongrijpbaar hoog aantal — zijn hun huis verloren. 

 

Onder die honderduizenden daklozen zitten naar schatting 80.000 kinderen. Naar school kunnen zij ook niet meer: 120 scholen zijn dusdanig verwoest dat ze niet meer gebruikt kunnen worden. Gevreesd wordt dan ook om de toekomst van de kinderen; niet alleen omdat bij veel hun familie uiteen is gevallen, maar ook omdat er de komende tijd geen mogelijkheid is tot educatie en het allemaal nog maar heel onzeker is wanneer dat wel weer kan.

 

Ik weet niet of het bij jullie net zo is als bij mij, maar cijfers kunnen altijd zo abstract klinken. 200 doden — sommigen zeggen juist dat ze dachten dat het er meer zouden zijn. Daarom wil ik ook nog wat laten zien van de mensen achter deze cijfers.

 

De ontploffing heeft een ziekenhuis volledig verwoest dat gespecialiseerd was in zorg voor kinderen. Een pasgeboren baby, slechts een paar uur oud, is hierbij overleden. Op internet staat het vol (ik keek zelf op Reddit) met oproepen van mensen die hun familie nog steeds niet kunnen bereiken. Die zelf bijvoorbeeld in het buitenland zitten en nu al een week niet weten of hun vrienden, familie en geliefden nog leven.

 

Normaal gesproken maak ik altijd wel een standaard opmerking over een vrijmibo (want hé, het is immers vrijdag), maar als we nou allemaal even een of meer drankjes minder drinken en doneren naar Giro 555. De schade in Beiroet loopt naar schatting in de miljarden, en ook dat klinkt nu allemaal heel abstract. Maar elke euro helpt wel echt.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer