Slecht slapen door knoflook?
 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: is knoflook slecht voor de nachtrust?

 

Slechte nacht gehad? Als in: onrustig geslapen en daardoor vreemd gedroomd, en ook nog last gehad van een rommelende maag? Misschien hadden die paar tenen knoflook in het eten gisteravond daarmee te maken…
 

Kijk, als onderdeel van die avond nou ook was dat je lallend op een terras zat en op weg naar huis nog even een uitmuntend broodje shoarma met extra knoflooksaus naar binnen schoof, dan is het raadsel snel opgelost. Maar wat als je het verder heel rustig hebt gehouden en gewoon een gezond maaltje in elkaar hebt geflanst zoals deze sticky zalm met honing en knoflook, en toch de hele nacht hebt liggen woelen? In het AD reageerden slaaptherapeut dr. Winni Hofman en voedingsdeskundige Rasp Moorman op de vraag of het eten van knoflook de oorzaak kan zijn van een slechte nachtrust.

 

Knoflook = Koffie?
Journalist Laura Obdeijn vroeg of er een verband is, omdat ze vaker hoorde dat mensen liever geen knoflook in hun eten wilden vanwege mogelijk verstoorde slaap later. Moorman zei dat er onderzocht wordt of knoflook net als koffie een activerend effect heeft, maar dat er nog geen verklaringen zijn. Hofman gaf aan sommige dat mensen onrustig kunnen slapen of zelfs wakker worden als de maag en darmen geïrriteerd zouden raken door knoflook. Maar heel eenduidige resultaten na onderzoek zijn er nog niet.

 

Zeg me dat het niet zo is
Nooit van gehoord, en al helemaal geen last van? Wees blij! Want knoflook heeft gelukkig lang niet op iedereen dit effect, net zoals er talloze mensen zijn die ’s avonds rustig nog aan de espresso gaan. Wat niet wegneemt dat wat en hoe laat je ’s avonds eet, wel degelijk invloed kan hebben op je slaap. Mij lukt dit niet (denk kip met 40 knoflooktenen), maar ken je het gezegde “Eet ’s ochtends als een keizer, ’s middags als een koning, en ’s avonds als een bedelaar”? Een zware vette maaltijd geeft je lichaam inderdaad nog heel veel te doen ’s nachts. Maar als je zeker wil weten of je slechte nacht aan de knoflook ligt (en je hebt niet een duidelijk vastgestelde knoflookallergie), zit er niets anders op dan een tijdje die tenen achterwege te laten en het zelf te testen…

 

Door: Redactie FavorFlav