Even geen bacon & bonen, maar gezond-en-zonder-klont

 

Rachel: Ja hoor, toe maar, nog een favoriet ontbijtadresje erbij. Alsof ik er nog niet genoeg had, zeg.

 

 

Ik was vorige week per ongeluk ineens in Londen. Dat overkomt me wel vaker. Ik had begin april met een schuin oog naar m’n agenda gekeken, geconstateerd dat er een schoolvakantie aan de horizon gloorde, en oma gevraagd of ze een paar dagen twee kinderen wilde. Toen was het alleen nog een kwestie van checken of mijn vaste logeerbed bij vriendinnetje A. beschikbaar was (dat was-ie) en een Easyjetje boeken voor vier dagen Londen. Zomaar.

 

Zoals altijd als ik in de stad ben, heb ik me een indrukwekkend aantal slagen in de rondte gewandeld en onderweg een heleboel adresjes gecheckt die nog op mijn lijstje stonden. De allerleukste kieper ik de komende weken allemaal in blogvorm op Franska.nl, maar ik begin met 26 Grains in Neal’s Yard in Covent Garden. Op m’n laatste ochtend in de stad had ik namelijk ineens helemaal geen zin in enorme ontbijten met bacon en witte bonen. Ik moest gezond! Maar wel een beetje gezellig gezond a.u.b.

 

Bij 26 Grains doen ze alleen aan havermoutpap. Geen grijze behangplakselachtige substantie met klonten waar je meteen ‘weeshuis’ bij denkt, maar goddelijke porridge, met een hele zwik interessante toppings en ingrediënten. Een knuffel in een kommetje, eigenlijk. Het mini-ontbijtcafeetje heeft twee tafeltjes en een barretje om aan te eten, waardoor het er met vier klanten al vol zit. Maar niet getreurd; er is een fijn terrasje buiten en op het ieniemienie pleintje van Neal’s Yard zitten is geen straf. De zon begon er net door te komen en met een grote kom warme havermout en een chai latte in het vooruitzicht durfde ik het wel aan.

 

Ik ging voor de porridge met kokosyoghurt, peer en maple syrup, maar er stonden er nog drie op het menu die ik net zo lekker zou hebben weggelepeld. Voor later op de dag hebben ze bij 26 Grains ook nog vier hartige porridges op de kaart, met onder andere artisjok, spliterwten en avocado. Niet geprobeerd hoor, en eerlijk gezegd niet helemaal zeker of ik dat zou willen. Iets te hip voor mij. Maar voor het ontbijt is het hier heel fijn.

 

 

 

Trouwens, leuk extraatje voor havermoutfans die ook van Monty Python houden: in het Villa Kakelbont-achtige gebouw tegenover het terrasje van 26 Grains was van 1976 tot 1987 het productiekantoortje van Michael Palin en Terry Gilliam gevestigd. Op het blauwe bord op de gevel staat: Monty Python lived here.

 

26 Grains, 1 Neal’s Yard, Covent Garden. Reserveren niet mogelijk.

 

P.S.: Een paar straten verderop (aan de andere kant van de Covent Garden piazza) zit Penhaligon’s waarover ik hier eerder schreef

 

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry.

 

Fotografie: Rachel Lancashire, 26 Grains.