Beestachtig lief

 

 

Als het om de liefde gaat kunnen we nog veel leren van de dieren.

 

 

We kennen gedragsbioloog Patrick van Veen van het liefdesexperiment in Married at first sight, waarin twee totaal onbekenden via de wetenschap aan elkaar worden gekoppeld om te zien of zij de liefde van elkaars leven zijn. Een bijzonder televisieprogramma, aangezien de meningen nogal verdeeld zijn of dat op die manier lukt.

 

Patrick doet al jaren wetenschappelijk onderzoek naar het gedrag van dieren, de liefde, en hoe je dat met het gedrag van mensen kunt vergelijken. Niet alleen voor ons is de liefde soms hartstikke ingewikkeld, ook een aap moet hard werken om zijn soortgenoot verliefd te krijgen. Een gorillamannetje wint namelijk niet zomaar de harten van de dames uit zijn groep. Om hen te verleiden moet ie behoorlijk zijn best doen, want deze dames zijn reuze kieskeurig en niet snel onder de indruk van zo’n man. Ook andere apenmannetjes moeten hun beste beentje voor zetten voordat hun vrouwelijke soortgenoten wel eens een beschuitje met hen willen eten.

 

Volgens Patrick wordt er binnen de biologie veel onderzoek gedaan naar de liefde. ‘In 2014 organiseerden we voor het eerst workshops voor singles in de Apenheul. Dat was een groot succes, er zijn zelfs liefdesbaby’s uit voortgekomen. Ik zocht naar een manier om de kennis en ervaringen uit deze workshops op een meer toegankelijke manier naar de doelgroep te brengen en voor een breder publiek.’

 

Dat is hem gelukt. Met het theatercollege JACHT laat Patrick ons zien dat de zoektocht naar de perfecte partner voor de dieren net zo ingewikkeld kan zijn als voor ons. Op basis van feiten, observaties en een heleboel humor houdt hij ons een spiegel voor en leren we dat we dus toch echt niet zoveel van de apen verschillen als we denken. Via een aantal testjes en experimenten wil Patrick dat bewijzen. Hartstikke leuk toch?

 

Ga kijken dus naar deze grappige voorstelling. Bioloog Patrick van Veen geeft op 21 november op het podium van Apenheuls congreslocatie De St@art een eerste try-out.

J.C. Wilslaan 21, Apeldoorn

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit