Beeldig

 

Annelies: Dit is mijn favoriete tip als mensen me vragen wat ze beslist moeten zien als ze naar Rome gaan.

 

Pasquino: Piazza di Pasquino

 

Il Babuino: Via del Babuino

 

Il Facchino: Via Lata

 

Natuurlijk noem ik eerst de Sint-Pieter, het Colosseum, het Pantheon, Piazza Navona – en zo kan ik nog wel even doorgaan, want er is echt ontzettend veel te zien in Rome – maar uiteindelijk zal ik altijd de sprekende beelden noemen. Het leuke daaraan is namelijk dat ze gewoon op straat te vinden zijn. Als je het niet weet, zou je er zelfs zó aan voorbijlopen.

 

Ze lijken helemaal niet op elkaar, en toch vormen ze met z’n zessen, want zo weinig zijn het er, een select groepje. Wat ze gemeen hebben, is dat ze vanaf de zestiende eeuw gebruikt werden door de bewoners van Rome om er politiek commentaar op te plakken. Zo konden de bewoners ongecensureerd kritiek leveren op het bestuur of op de paus. Een soort Twitter van vroeger dus eigenlijk.

 

Tegenwoordig zorgt de gemeente ervoor dat de beelden schoon en netjes blijven, zonder dat er teksten op worden gekladderd. Het bekendste sprekende beeld, Pasquino, staat vlak bij Piazza Navona. Dus als je in de buurt bent, loop er dan langs!

 

Madama Lucrezia: Piazza di San Marco

 

Marforio: Piazza del Campidoglio

 

Abate Luigi: Piazza Vidoni

 

Annelies Kooijman is freelance tekst- en eindredacteur en blogt op haar eigen website Parliamo italiano. Ze is helemaal gek op Italië sinds ze op haar achttiende een half jaartje in Florence woonde, voordat ze Italiaans ging studeren. Het eerste wat ze er altijd bestelt is spaghetti cacio e pepe.

Portretfoto: Lex van den Bosch