Bang zijn is heel normaal

Met zweethanden in de stoel bij de tandarts, prikangst, het in je broek doen als je een vliegtuig in moet of bang zijn om ziek te worden. Angstig zijn komt vaker voor dan je misschien denkt.

 

 

 

Psychologie Magazine deed onderzoek naar onze grootste angsten. Je zou misschien denken dat we hier een fraai rijtje krijgen met spinnen, vliegen en autorijden, maar onze angsten blijken veel meer in gevoelens en gebeurtenissen te zitten. Dat vind ik opmerkelijk en logisch tegelijk. Heb jij het makkelijk over een angst op het sociale vlak? Nee, ik ook niet. Dat voelt toch een beetje als falen om te laten blijken, die heeft dan ook een mooie eerste plaats in de top 5 van onze angsten.

 

71 procent: faalangst, de angst om fouten te maken of iets niet goed te doen
70 procent: sociale angst, voor een reactie of kritiek van anderen
64 procent: angst voor spreken in het openbaar
62 procent: angst voor de dood, dat een naaste ziek wordt of een ongeluk krijgt
55 procent: hoogtevrees

 

Nu ben ik zelf geen groot fan van de tandarts, wat best een concrete angst is. Maar ik heb ook heus wel eens mijn mond gehouden, puur omdat ik bang was voor een reactie. Het was op zo’n moment makkelijker om niks te zeggen en een conflict uit de weg te gaan dan zeggen wat ik dacht. Niet dat ik me daar achteraf fijner bij voelde trouwens, dus dat werkt ook niet.

 

Over vliegangst praat je toch net wat makkelijker dan over je angst voor een reactie van een vriend of collega. Al ken ik best wat mensen met vliegangst, die me vastgrepen bij het opstijgen of onder de turbulentie, die zich toch altijd een beetje schamen. Nergens voor nodig, want af en toe bang zijn is enorm menselijk. Maar 10 procent van de mensen met een sociale angst durft hiervoor uit te komen, blijkt uit de research van Psychologie Magazine, terwijl 60 procent van de testgroep prima voor een tastbare angst zoals hoogtevrees uit durft te komen.

 

Psychologie Magazine start de campagne #openoverangst en roept op om ook die sociale angsten te delen. Het bespreekbaar maken scheelt al ontzettend in het angstig zijn.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans