8 bizarre WOII feitjes

 

De vlag hangt halfstok en het weer huilt mee. Vandaag denken we aan iedereen die heeft geleden om ons vrijheid te geven.

 

 

In deze tijd waarin we een jaar op de rem staan komen we een klein beetje (een heel, heel klein beetje) in de buurt van voelen hoe het moet zijn om niet vrij te zijn. Verhalen van vaders die naar Groningen fietsten om melk te halen voor hun zwangere vrouw, vrouwen die het hoofd van een ander zagen bewegen omdat zich een helm van luizen om haar hoofd had gevormd. We mogen niet vergeten. Nooit en vooral vandaag niet. Vanavond zullen onze koning en koningin een krans leggen bij het monument op de Dam, André van Duin zal spreken en spoken word artist Amara van der Elst (onze Amanda Gorman, zal ik maar zeggen) zal een gedicht voordragen. Voor nu serveer ik nog wat interessante dit-wist-je-vast-niet feiten over de Tweede Wereldoorlog. Dan heb je wat te vertellen, vanavond om 20:02 uur.

 

1.  Britse spionnen hebben geprobeerd het vrouwelijke hormoon oestrogeen aan het eten van Hitler toe te voegen, zodat hij wat zachtaardiger en minder agressief zou worden.

 

2.  De eerste bom van de nazi’s op Groot-Brittannië zou alleen een konijn hebben gedood.

 

3.  De Amerikanen noemden een hamburger een Liberty Steak om de Duitse klank niet meer te hoeven horen.

 

4.  Tijdens de oorlog ging de uitreiking van de Oscars wel door, maar de beelden waren van gips in plaats van metaal met een laagje goud.

 

5.  Fanta is uitgevonden in de Tweede Wereldoorlog. Duitsers konden door een handelsembargo niet aan colasiroop komen en daarom bedacht het Coca-Cola-departement in Duitsland een nieuw drankje dat bestond uit melkwei en fruitpulp, want dat hadden ze wel voorhanden.

 

6.  Hitlers halfbroer trouwde met een Ierse vrouw en hun zoon vocht met de geallieerden tegen Hitler.

 

7.  Deze vind ik hilarisch. Frankrijk mocht dan wel bezet zijn door de Duitsers, zo makkelijk gaven de Fransen zich niet gewonnen. Ze sneden de kabels van de lift van de Eiffeltoren door zodat de nazi’s, als ze dan zo nodig hun vlag wilden hijsen op de Eiffeltoren, dan wel 1665 treden moesten bewandelen. En daarna weer terug. 

 

8.  Hitler wilde van Moskou een meer maken door de sluizen van het Moskou-Wolgakanaal open te zetten.

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach