Bang voor een bruine boterham?

Ongeveer twee derde van de jonge vrouwen heeft er last van!

 

 

Volgens mij drong het pas voor het eerst écht tot me door toen ik ‘The devil wears Prada’ zat te kijken – we schrijven 2006. Dat er mensen – lees: jonge vrouwen – waren die vol afgrijzen naar brood en pasta zaten te kijken omdat koolhydraten dik zouden maken. Als iemand mij dat als puber had proberen wijs te maken, had ik vast gerold van het lachen. En als iemand mij tijdens het kijken van ‘the devil’ had voorspeld dat spoedig hele kuddes jonge vrouwen zouden ontbijten met een zelfgedraaide smoothie van rauwe boerenkool, spinazie en een stukje avocado, had ik naar mijn voorhoofd gewezen.

 

Maar ondanks de ‘Brood, daar zit wat in’-campagne had brood het zwaar te verduren de laatste tien jaar. Vooral de groep jonge vrouwen tussen de 30 en de 39 jaar, zo blijkt uit onderzoek, mijdt een sneetje volkoren als ware het een slagroomsoes. Ze maken elkaar wijs dat brood nou eenmaal echt niet kan voor wie een gezonde, fitte en vooral slanke levensstijl nastreeft. Inmiddels, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum, wordt maar liefst driekwart van de vrouwen uit deze leeftijdscategorie – dat zijn er dus best veel! – ongeveer bang van een broodmaaltijd en dat is best opmerkelijk.

 

Maar geen beweging zonder tegenbeweging zullen we maar zeggen. Ambachtelijk gebakken oerbrood is namelijk hard onderweg de nieuwe guilty pleasure te worden. Besmeerd met echte roomboter en belegd met een goeie oude kaas – uiteraard rechtstreek van de boer in plaats van uit de fabriek – zelfs lekkerder dan een taartje. Veel horecazaken die tijdens de lockdown in maart noodgedwongen aan de take away gingen, verkochten toen ook hun ambachtelijke broden aan particulieren en het viel hen op dat hier vooral jongen vrouwen op afkwamen.

 

Onder de rest van onze landgenoten wint brood, na een klein dipje, overigens ook weer aan populariteit, zo blijkt uit datzelfde onderzoek. Met als enig verschil met een aantal jaren geleden dat er nu vaker voor volkoren in plaats van voor een sneetje casino wit wordt gekozen. Je bent nu eenmaal een broodland of je bent het niet, zullen we maar zeggen. En een broodland zijn wij echt!

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans