iTALIAANSE
ballen

 

Het is weer donderdag ballendag. Daarom een heerlijk ballenrecept met basilicum, zongedroogde tomaatjes en Parmezaanse kaas. Lekker om uit het vuistje te eten, maar ook voor bij de pasta!

 

Dit heb je nodig

  • 1 ei 
  • 30 ml olijfolie
  • 3 knoflookteentjes, gehakt
  • 20 g panko (Japans broodkruim)
  • 20 g verse basilicum, gehakt of gescheurd
  • 35 g gesneden zongedroogde tomaten
  • 25 g Parmezaanse kaas, plus een beetje voor de topping
  • Zeezout en rode pepervlokken
  • 1 el gedroogde oregano (of 2 el verse oregano, gehakt)
  • 425 g kikkererwten, uitgelekt, afgespoeld en en gedroogd

 

Korstje

  • 2 el (10 g) Parmezaanse kaas
  • 3 el (12 g) panko broodkruim 

 

Zo maak je het:

Verhit een grote metalen of gietijzeren koekenpan op middelmatig vuur. Voeg 15 ml olijfolie en de gehakte knoflook toe. Laat het op laag vuur zachtjes garen, blijf roeren – ongeveer 3 minuten. Haal olie en knoflook uit de pan en doe ze in een blender, samen met het ei en 2,5 theelepel water. Voeg vervolgens panko broodkruimels, basilicum, zongedroogde tomaten, Parmezaanse kaas, kikkererwten, oregano, zout + rode pepervlokken, en 15 ml olijfolie toe. Mix even kort, het mag wat grof blijven. 

 

Nu is het deeg klaar. Rol met je handen kleine balletjes. Meng de Parmezaanse kaas en panko door elkaar. Hier rol je de balletjes nog een keer doorheen. 

 

De oven voorverwarmen op 160 graden.

Verhit een koekenpan op middelmatige warmte. Zodra hij warm is, doe je er genoeg olijfolie in om een dunne laag op de bodem van de koekenpan te krijgen. Dan gaan de balletjes erin. 

Indien nodig kun je nog wat extra olijfolie toevoegen. Bak ze aan alle kanten bruin in ongeveer 3-5 minuten. Tot zover kan het allemaal eventueel van tevoren  worden bereid. Leg de balletjes op een bakplaat en schuif die nog 15 minuten in de oven. Zo blijven ze lekker sappig. 

 

Heb je ballen over? Je kunt ze 3-4 dagen bewaren in de koelkast of 1 maand in de vriezer.

 

 

Eet smakelijk!