Appen op de fiets? 

 

Nieuwe regel: je mag niet meer appen op de fiets

 

Wie graag het thuisfront tijdens het fietsen van het een en ander op de hoogte stelt via de telefoon, zal dat anders moeten gaan aanpakken. Het wordt namelijk in 2019 verboden om nog te fietsen en appen tegelijk.

 

Dat het in de auto gevaarlijk kan zijn en dus niet mag, ja, dat wisten we al. Maar ook op de fiets is een ‘ik ben over 5 minuten thuis’-berichtje zó gestuurd. En eigenlijk hoort dat niet te kunnen, in het verkeer. Het is voor ieders bestwil. Want al dat appen in het verkeer – op een tweewieler of niet – levert gevaarlijke situaties op. Je kunt gewoon niet op alles letten én typen op hetzelfde moment. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is er daarom nu druk mee bezig om het een en ander voor elkaar te krijgen.

 

En wie weet komen er wel nog meer regels, voor fietsers. Want uit onderzoek blijkt dat praten met een medefietser of muziek luisteren met een koptelefoon op, voor nog meer onveilige situaties zorgen dan appen. Ouderwets bellen op de fiets mag in ieder geval ook niet meer, vanaf 2019. Dit heeft allemaal te maken met het feit dat er na jaren weer een stijging te zien is in het aantal verkeersslachtoffers. En daar moet op welke manier dan ook wat aan gedaan worden, en volgens velen is dit een goed begin. 

 

Het lijkt vooralsnog niet voor veel problemen te zorgen, want veel mensen zijn het helemaal eens met de plannen van de minister. Onder 55-plussers vindt zeker 90 procent ieder telefoongebruik op de fiets ‘onacceptabel’. Helemaal nadat er in 2013 een 15-jarige jongen, Tommy-Boy, overleed omdat hij op zijn telefoon keek terwijl hij fietste. Hij zag die auto nooit aankomen. Sinds de dood van zijn zoon strijdt vader Michael voor nieuwe verkeersregels. Wat zal hij blij zijn met die toekomstplannen van de minister.

 

Een slimme zet zou zijn om mobieltjes anders te gaan maken en zó in te stellen dat wanneer je je sneller beweegt dan een voetganger, alles automatisch geblokkeerd wordt. Zo kun je je telefoon in het verkeer gewoon niet meer gebruiken, of je het nu wilt of niet. Voor iedereen beter, toch? Dus als de technologie nou even meewerkt, dan zijn we er zó. Met die regels dan, hè. Je moet wel nog gewoon blijven fietsen. 

 

 

Door redactie Franska.nl