Ik moet bekennen dat ik eerder een goede éter dan een goede kok ben, vandaar dat ik van snelle en makkelijke recepten houd. Zoals deze Italiaanse zomergerechten. Kleine moeite, groot effect!
Bruschetta met tomaat
Dit heb je nodig
- tomaten, evt. ontveld
- olijfolie
- peper en zout
- stevig brood
- knoflook
Zo maak je het
Snijd de tomaten in blokjes en verwijder de zaadjes. Doe de blokjes tomaat met olijfolie en wat peper en zout in een schaal. Laat zo lang mogelijk intrekken (je kunt het ook een dag van tevoren klaarmaken). Gril sneden stevig brood kort in de oven of in een grillpan, wrijf het brood in met een teentje knoflook en schep er één of twee eetlepels van het tomaatmengsel op.
Spaghetti cacio e pepe
Dit heb je nodig
voor 4 personen
- 500 g spaghetti
- 150 g pecorino romano
- peper
Zo maak je het
Kook de spaghetti in een pan met ruim water en zout. Rasp intussen de pecorino en meng er versgemalen peper door. Giet de pasta af en vang wat van het kookvocht op. Voeg pasta en kookvocht bij de pecorino, schep goed om en serveer.
Affogato al caffè
Dit heb je nodig
- 1 of 2 bolletjes vanilleroomijs
- espresso
- likeur voor de liefhebber
Zo maak je het
Schep het vanilleroomijs in een glas en giet er vers gezette espresso over. Eventueel kun je er nog een beetje likeur aan toevoegen, maar ook zonder drank heb je een toetje om indruk mee te maken.
Annelies Kooijman is freelance tekst- en eindredacteur en blogt op haar eigen website Parliamo italiano. Ze is helemaal gek op Italië sinds ze op haar achttiende een half jaartje in Florence woonde, voordat ze Italiaans ging studeren. Het eerste wat ze er altijd bestelt is spaghetti cacio e pepe.
Portretfoto: Lex van den Bosch