Ogen als Sophia Loren

 

Anita: Dat streepje boven je oog verricht wonderen. Je ogen lijken direct groter, mooier en sensueler. En tegenwoordig zijn de eyeliners zó gemaakt, dat iedereen het perfecte streepje zetten kan.

 

In de zomer wil ik zo min mogelijk make-up. Vooral met warm weer, want voor je het weet, zweet je alles eraf en loopt je make-up over je wangen. Maar een blotebillengezicht wil ik niemand aandoen, zeker nu na de overgang zo ongeveer alle kleur uit mijn gezicht verdwenen is. In de zomer ben ik dus extra blij met de eyeliner. Die geeft m’n gezicht mooi contrast. In de ochtend een streepje op je ooglid, beetje mascara erbij en klaar is Kees. Je hebt direct een verzorgd gezicht, en een mooie oogopslag. Kijk, zo’n ‘wing’ zoals dat heet die Sophia Loren heeft, die hoef je niet meteen te kunnen. Maar een gewone streep is echt snel te leren. Voor alles geldt: gewoon oefenen!

 

Dit zijn de meest voorkomende soorten eyeliners:

 

Kohlpotlood

Je kunt hiermee makkelijk een lijntje op je ooglid trekken, en je oog op een natuurlijke manier accentueren. Ik vind dit de makkelijkste eyeliner; de lijn is niet al te scherp, dus als je het niet perfect doet, is dat geen enkel probleem. Voordeel is ook dat je ‘m ook in je binnenste bovenooglid kunt gebruiken, voor dat extra accent. Je hebt kohlpotloden die je zelf slijpt en potloden met een ingebouwde slijper. Een echt strakke lijn lukt niet met een kohlpotlood.

 

Liquid eyeliner

Een dunne kwast met inkt, zodat je een strakke en zwarte lijn kunt trekken, bijna zoals met ecoline. Als de inkt opdroogt heb je een echte klassieke eyeliner. Maar je moet wel een vaste hand hebben, en de inkt gelijk goed aanbrengen, zodat de lijn op beide ogen hetzelfde is. Ik vind deze eyeliner het moeilijkste om aan te brengen, maar wel met het mooiste resultaat. Ik moet ook nog oefenen dus!

 

Stift liner of marker

Een soort viltstift waarbij je zelf kunt kiezen of je een dunne of dikke punt wil hebben. Het brengt makkelijk op, maar ook hier geldt: het moet in één keer goed, want eraf halen is nog niet zo makkelijk.

 

Gel liner

De gel zit meestal apart in een potje, en het lijkt een beetje op oogschaduw, maar dat is het zeker niet. Met de juiste fijne kwast, kun je een prachtig scherp lijntje aanbrengen. Voordeel is dat het lang meegaat en dat deze eyeliner goed blijft zitten.

 

Dip liner

Dit is eigenlijk een liquid eyeliner, maar in plaats van een kwastje is het een soort stiftje. Doordat je kunt ‘dippen’ krijg je wel een diepe intense kleur, en een mooie strakke lijn. Je moet wel een vaste hand hebben voor deze eyeliner.

 

Tip: als je het lastig vindt om eyeliner aan te brengen, zorg dan dat je elleboog een vaste ondergrond heeft, je hebt dan een vastere hand als je de eyeliner aanbrengt.

 

Tip: kiezen voor zwart is natuurlijk het makkelijkste, maar vaak komen je ogen mooier uit als je een diepe kleurtint neemt zoals donkergroen, donkerblauw of donkerpaars. Je ogen krijgen dan meer diepte.

 

Dit zijn mijn 9 favoriete eyeliners:

 

 

Een lekkere dikke stift, die goed in de hand ligt en sneldrogend is
Chubby Eyemarker €17 &Other Stories

 

 

Dankzij de slimme viltstiftpen kun je deze eyeliner nauwkeurig aanbrengen
Slim Liner Feutre €12,99 van Bourjois

 

 

 

Een intens gepigmenteerd kohlpotlood (liner) dat ook waterproof is
Long-Wear Waterproof Liner €29 Bobbi Brown

 

 

Langhoudend oogpotlood met gummetje om te vervagen
Quickliner €18,95 Clinique

 

 

Langhoudende vloeibare eyeliner voor intens resultaat
Exaggerate €5,24 Rimmel Londen

 

 

Diepzwarte dipliner met een matte finish, is waterproof
Jet Black €5,99 H&M

 

 

Eyeliner met geltextuur, met het bijgeleverde kwastje kun je mooie scherpe lijnen maken
Superliner Gel Intenza €15,25 L Oréal

 

Deze eyeliner is beschikbaar in 6 bijzonder mooie donkere tinten en geïnspireerd op de Japanse kalligrafiekunst
Instrone €29,95 Shiseido

 

Soft pen, makkelijk om een lijntje te trekken, geschikt voor beginners €3,50 Hema

 

Oefen ze! En om je een hart onder de riem te steken: dit gebeurt mij minstens een paar keer per week.

 

 

 

 Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Esmee Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.