Angela Groothuizen over het nieuwe taboe

 

Vrouwendingen, of ze nou bij jonge of bij ouder wordende vrouwen horen, blijken nogal eens voer voor flauwe grappen te zijn. Ik belde Angela er even over.

 

Angela, doordat jij een keer iets voor Libelle deed op ons podium en doordat je al zo lang BN’er bent, voelt het eigenlijk alsof ik je gewoon goed ken. Daardoor durf ik je ook best een vraag te stellen die nogal in de taboe-hoek zit. Dus om maar met de deur in huis te vallen: jij komt naar buiten met het onderwerp urineverlies bij vrouwen. Hoezo dat ineens?

 

‘Het begon met een aflevering van Holland’s got talent. Iedereen moest eigenlijk al een tijdje naar de wc, maar we gingen maar door en de sessie duurde nogal lang. Op een gegeven moment kregen Chantal en ik de slappe lach. We konden niet meer ophouden, het werd steeds hysterischer, we gingen steeds harder lachen. Gordon zei zoiets als: ‘Kan jij dit ook?’ of zo en trok aan m’n been. En toen moest ik zo hard lachen, ik piste in m’n broek. En dat zei ik dus ook gewoon. Staat op YouTube, kijk maar. ‘

 

‘De producer zei: ‘Dit halen we er wel uit.’ Ik zei: ‘Waarom eigenlijk eruit? Heel veel vrouwen hebben hier last van. Iedereen is erover gegeneerd.’ Dus hebben we het erin gelaten. Vervolgens werd ik benaderd door Always. Die hadden het gezien en die wilden me graag hebben voor Always Discreet, een soort zacht inlegkruisje zeg maar, speciaal voor urine-opvang.

 

Ik heb er heel lang over nagedacht, en toen dacht ik: waarom ook niet? Alles wat te maken heeft met vrouwen die ouder worden wordt een soort van verzwegen en weggestopt. En eigenlijk hebben alle vrouwen het. Dus ik heb het gedaan en er wel bij gezegd dat ik het alleen deed als ik m’n eigen teksten mocht zeggen.

 

Ik vind dat als één op de drie vrouwen het heeft, we er dan normaal over moeten kunnen doen. Dus dat doe ik nu op Twitter, op Instagram, op Facebook.

 

En trouwens, als je net gebaard hebt, dan heb je er ook nog een hele tijd last van. Op een gegeven moment kreeg het zoontje van een vriendin een trampoline. Dat was in de begintijd van de trampolines. Dus ik spring erop en ga met dat joch staan springen. En oeps! M’n vriendin stak meteen haar glas omhoog. Alle vriendinnen die langskwamen en gingen springen overkwam hetzelfde. Op een gegeven moment zat er een hele club vrouwen met het glas omhoog als er weer eentje aan het springen was. Totdat dat jochie zei: ‘Alle mama’s moeten nu van de trampoline af.’

 

Ik zing ook en als je zingt en veel kracht zet verlies je ook wel eens wat. Er zijn op internet genoeg plaatjes te vinden van zangeressen (vooral in een strak pak) die een natte plek hebben. Sexier kan ik het niet maken. Mijn advies is: we moeten er geen punt van maken. Daarom ook de hashtag #breakthetaboo.

 

Toen ik jong was mocht je niet over ongesteldheid praten en dan zou je nu dit weer hebben. Laten we geen nieuw taboe maken.

 

En trouwens: mannen hebben het ook. Daar worden ook geen grappen over gemaakt. Ik was laatst een tijdje in LA en daar zag ik op tv veel over mannen die urine verliezen.

 

Daar zijn ze dus een stuk verder dan wij hier. En ja, dat ik er lang over nagedacht heb om er mee naar buiten te komen is eigenlijk gek, want dit is veel relevanter dan chips of één of ander wasmiddel’.

 

Heb jij een advies voor vrouwen die er last van hebben?

 

‘Ik ben zo iemand die altijd haast heeft, ik loop altijd te rennen. Nou, als je wat ouder bent moet je in elk geval even ‘doorlekken’ als je plast. Niet snel weer wegrennen. Even met dat bekken kantelen. Niks gehaast plassen’.

 

En nu ik je toch spreek: hoe gaat het verder? Waar ben je mee bezig?

 

‘Ik ben nu aan het schrijven aan m’n theatershow waar eind februari de try-outs voor beginnen. In het najaar staat de tour gepland, er komt dan ook een boek uit en een album op Spotify. Precies op het moment dat ik zestig word. Mensen zijn altijd verbaasd als ze horen dat ik zestig word, maar als je even nadenkt en weet dat ik al zo’n veertig jaar bezig ben met ‘bekend zijn’ dan is het makkelijk uit te rekenen toch? Ik heb veel connectie met jonge mensen en dat houdt je fit. Thuis heb ik ook jongvolwassenen om mee heen. Leeftijd maakt me trouwens niet uit, ik ben van plan om honderd te worden’.

 

Heel veel dank voor je tijd en je openhartigheid. Dankzij jou gaan we dit taboe hopelijk snel uit de wereld helpen.

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska