Angela Groot­huizen heeft een missie

 

Misschien wel het laatste taboe.

 

We praten over alles tegenwoordig. Je kunt kutje kleien tijdens de museumnacht in Delft, er zijn workshops kutcake bakken en vaginavlaaien, ik las zaterdag over het programma ‘mijn seks is stuk’ en er is natuurlijk als tegenhanger het programma Blij Met je Kutje. Ik ben heel erg Team Tjitske Reidinga, die vorige week in het programma Ladies Night vroeg om het terugbrengen van het taboe als het gaat om het praten over seks en je vagina. Overigens maakte ze daarbij nog de opmerking dat ze ‘clitoris’ een heel groot woord vond voor ‘een stukje oude ham’, waar ik hardop om heb gelachen. 

 

Toch is er een taboe dat misschien wel een beetje doorbroken mag worden, vagina-gerelateerd, en dat is het feit dat we, tja, hoe zeg ik dat nou een beetje gezellig, nog weleens iets verliezen links en rechts. En laat het aan Angela Groothuizen om op het podium te springen als er ergens een laagje afgekrabd moet worden. Voor de goede zaak mocht ik haar even bellen.

 

Eerlijkheid voor alles

“Ik had een keer tijdens Holland’s Got Talent ontzettend de pislach met Chantal en Gordon, waarbij ik letterlijk van mijn stoel viel van het lachen en dus ook letterlijk in mijn broek plaste van het lachen. Eindredactie bood aan om de grote verdwijntruc toe te passen op de montagetafel, maar van mij hoefde het fragment er niet uit. Ik vind het belangrijk om eerlijk te zijn naar andere vrouwen. Daarom laat ik ook heel graag voor-en-na-foto’s zien als ik bij Leco op de stoel zit. Zodat ze weten dat ik ook maar een mens ben en er alleen maar zo leuk uitzie dankzij Leco (van Zadelhoff, visagist) en Patty (Zomer, stylist).”

 

Een op de drie

“Een op de drie vrouwen verliest af en toe een beetje urine. En zangeressen al helemaal. Bij een hoge uithaal zet je je bekkenbodemspier in en dan kan het zomaar dat er iets meekomt. Ik weet nog dat er bij Boulevard heel erg werd gelachen om een foto van Fergie van The Black Eyed Peas die een natte vlek in haar broek had. Dat moeten we niet doen, want het kan ons allemaal overkomen.” 

 

En toen zei ik ‘ja’ 

“Always heeft me benaderd om spokesperson te worden van de bewustwording rond urineverlies. Ik ben heel eerlijk, als artiest heb je ook geld nodig dus ik verdien hier ook geld mee. Maar je moet weten dat ik heel goed nadenk aan welk doel ik me verbind, en ik vind dit heel belangrijk. Laatst kreeg ik een brief van een jongen die een katheter heeft. Hij was op een festival en kon nergens zijn katheter legen waardoor zijn blaas is geknapt, vreselijk. Gewoon omdat hij niet durfde te zeggen dat hij zijn katheter moest legen. We zijn zo bezig met keeping up appearances, en dat mag ook allemaal, maar we moeten wel eerlijk blijven tegen elkaar. Mijn man zei: ‘Als iemand dit taboe kan wegnemen, ben jij het.’ En toen heb ik ‘ja’ gezegd.”

 

Het leeft

“Ik loop heel vaak door het Vondelpark en zag daar laatst een jonge moeder. Net bevallen, nog met een beetje zo’n opgeblazen, witte toet. Ik vroeg haar hoe het ging en ze zei: ‘Dat ik nou juist jou tegenkom. Ik plas de hele tijd in mijn broek. Gaat dat over?’ 

 

Ik kon haar zeggen dat het heus beter zal gaan, maar dat er echt heel makkelijke, dunne inlegkruisjes zijn die je urine opvangen. Echt heel goed te doen.”

 

En Angela zelf?

“Ik ben net weer begonnen met mijn tour Lueke Binge, mijn album is uit, ik heb tien nieuwe liedjes. Het is zo geestig, ik ben net zestig geworden. Zestig. Vroeger dacht ik: als ik zestig ben, heb ik een totaal ander leven. Maar alles is hetzelfde. Ik tour, maak muziek, mag televisieprogramma’s maken en als het me gevraagd wordt en ik geloof erin, laat ik mijn stem horen voor de goede zaak, zoals deze.”

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach