Een vrouwenserie voor iedereen

esther goedegebuure

 

Ik ben getrouwd met een man die van vrouwenfilms houdt.

 

 

 

Niet dat hij geen series vreet als Breaking Bad (iets dat ik associeer met mannelijk, al kan ik me vergissen want ik heb nooit een seconde meegekeken) maar het is met hem goed samen genieten van een psychologisch drama zonder dat hij er verveeld zijn iPhone bij pakt. Om het beeld nog wat duidelijker in te kleuren: zijn lievelingsgenre is de romantische comedy. Daar kwam ik achter toen we elkaar nog niet zo lang kenden en ik bij hem binnenviel terwijl hij met een biertje op de bank aan het genieten was van Legally Blonde.

 

Ook van die film heb ik nooit een seconde meegekregen en mijn eigen keus zou het ook nooit geweest zijn. Zo’n twintig jaar later ben ik daar wat milder over want hoe kun je niet van Reese Witherspoon houden?

 

Wat een fantastische vrouw is dat. Op Instagram volg ik trouw haar boekentips en hoewel dat altijd ‘vrouwenboeken’ zijn en literair gezien niet allemaal even grote zwaargewichten misschien, heeft ze een feilloze neus voor pageturners. Het zal vast dat ze een redactie heeft die een voorselectie maakt, maar haar manier van aanprijzen is oprecht, overtuigend en aanstekelijk enthousiast. Deze vrouw houdt van lezen, dat geloof je direct. En dan nog iets, haar verfilming van het onweerstaanbare boek Big Little Lies van de Australische bestsellerauteur Liane Moriarty is toch weergaloos?

 

As we speak legt ze de laatste hand aan een nieuwe serie voor Amazone Prime en als ik de trailer zie wordt dat zonder twijfel weer smikkelen en smullen. Het is de verfilming van een van haar favoriete boekentips, de roman Daisy Jones & The Six, van Taylor Jenkins Reid. Al mijn bovenstaande woorden vormen eigenlijk een lange inleiding om je met klem aan te raden dit boek zo snel mogelijk te kopen. Pik dan een weekend met mooi weer, trek je terug op het strand, op je balkon of in je tuin. Zorg dat niemand je lastigvalt behalve om je af en toe van een drankje te voorzien en ga volledig kopje onder in dit verrukkelijke verhaal.

 

Daisy Jones & The Six speelt zich af in het woelige, broeierige, sexy Los Angeles van de jaren zeventig en gaat over de opkomst en de ondergang van de meest roemruchte rockband van Amerika. Hoofdpersoon Daisy Jones, een onweerstaanbare schoonheid met een onmogelijk karakter, is losjes gebaseerd op Stevie Nicks, de leadzanger van Fleetwood Mac, die bijna ten onder ging aan haar niet te temmen zucht naar drank en drugs. Net als deze Daisy dus.

 

Het verhaal is geschreven in een zogenaamde documentaire stijl, waarbij de bandleden jaren later een voor een terugblikken op die legendarische tijd dat de groep de hitlijsten bestormde en alle festivals plat speelde maar geteisterd werd door onderlinge ruzies en destructieve liefdesrelaties. Een heerlijk beeldend en meeslepend verteld verhaal over seks, drugs en rock & roll dat me deed denken aan de boeken van Nick Hornby en dan met name High Fidelity. Na een rondje Google blijkt deze schrijver ook exact de grote inspiratie van Jenkins Reid te zijn geweest, dus dat was geen toeval.

 

Ik las dit lekker luchtige boek in anderhalve dag uit om daarna eindeloos te gaan zoeken naar foto’s van een jonge Stevie Nicks. En te zwijmelen bij de trailer van de serie die geproduceerd wordt door die leuke Reese Witherspoon en die ik vanzelfsprekend gezellig met mijn man die van vrouwenfilms houdt ga kijken. Wanneer hij uitgebracht wordt is nog niet helemaal duidelijk maar dat het dit jaar zal zijn is dus iets om naar uit te kijken. Voor jou alle tijd nog om eerst even dat boek te lezen dus ik zou zeggen: doe jezelf een plezier en hol naar de boekhandel.

 

 

 

Door: Esther Goedegebuure