Altijd meteen die mening klaar hebben…

 

Zo tijdens de kerstdagen en andere feesten kom ik ineens weer veel mensen tegen, die ik niet al te vaak zie. En toen viel het me weer eens op. Er bestaat een slag mensen, dat meent altijd en overal meteen een mening over te moeten hebben – en die ook te moeten geven. Ook als helemaal niemand erom vraagt. En die mening is ook nog eens altijd negatief en cynisch.

 

Hoezo toch?

 

Hoe zit dat? Denken ze nou werkelijk dat het daar gezelliger van wordt, of dat iemand daarop zit te wachten? Of is het juist hun bedoeling om alles zo snel mogelijk ongezellig te maken? Ik bedoel, je vertelt een enthousiast verhaal over iets leuks dat je gezien hebt, een leuke nieuwe winkel, restaurantje of tentoonstelling en hoppa… Meteen heeft de persoon in kwestie er een mening over. Kan het gewoon niet zo, dat als ik iets vertel, iemand dan gewoon ‘oh, wat leuk’ zegt? En hoe kun je trouwens een mening hebben, als je iets nog niet eens gezien hebt?

 

Paar tips voor dit soort mensen

 

Ga op je handen zitten, houd je in, luister gewoon en zeg ‘Interessant!’

Of zeg: ‘Nou…als jij het leuk vindt, dan zal het zeker de moeite waard zijn’.

Of: ‘Oh wat goed om te weten, ik ga het onthouden’.

En deze: ‘Oh ja? Had ik nog niet gehoord’.

Of: ‘Jij weet ook altijd als eerste alle (leuke) nieuwtjes he?’

En… Als je dan echt helemaal niet anders kunt dan meteen een mening vormen, vraag dan eerst even of iemand jouw mening erover wil weten. Kun je hem eventueel altijd nog voor je houden.

 

Alvast bedankt. Volgens mij kan het een stuk gezelliger worden op deze manier.

 

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter.