Als je zwangerschap eindigt in een miskraam

 

Voor veel vrouwen eindigt een gedroomde zwangerschap in een nachtmerrie die vervolgens in de doofpot wordt gestopt…

 

Toen mijn meneer en ik een kinderwens hadden en er klaar voor waren bleek ik binnen de kortste keren zwanger, en daarna nog een keertje. Ik kreeg ze zomaar, twee gezonde kinderen. Maar om mij heen zag ik dat dit echt niet voor iedereen was weggelegd.

 

Zo was er vriendin B. bij wie het kindje na twintig weken zwangerschap niet meer leefde. Een heftige bevalling en een traumatische ervaring volgden. Bij vriendin F. ging het drie keer in de zeventiende week verschrikkelijk mis. De artsen konden het niet verklaren en met die boodschap werd ze weer naar huis gestuurd. Intens verdrietig en bang omdat haar eigen lichaam haar in de steek liet.

 

Om hen heen kreeg iedereen “gewoon” een baby. Maar zij zaten met het verdriet om een ongeboren droom. En hoewel ze allebei later wel gezonde kinderen kregen, bleef dat verdriet toch echt wel zitten. Maar erover praten deden ze niet.

 

Waarom eigenlijk niet? Dat vroeg Marjolijn de Cocq zich ook af en ze schreef er een ontroerend boek over. In Maar ik hield al wel van je vertelt ze haar eigen verhaal. Hoe ze na vier miskramen moest dealen met een buitenwereld die weinig begrip had voor haar verdriet. Ze krijgt ongemakkelijke goedbedoelde opmerkingen of het wordt min of meer genegeerd.

 

Een miskraam komt vaker voor dan je denkt. Bij ruim 11 op de 1000 vrouwen eindigt de zwangerschap voortijdig. En voor de meeste vrouwen is het zaak om na een korte tijd weer te doen alsof het nooit gebeurd is. Opstaan en vooral weer doorgaan. Maar dat gemis reist toch je hele leven met je mee.

 

Het boek van Marjolijn maakte zoveel reacties los dat ze besloot om daar wat mee te doen. Van de week werd haar platform Maar ik hield al wel van je gelanceerd met als doel een plek te creëren waar lotgenoten hun eigen verhaal kunnen delen. Ook al is het jaren geleden dat het hen overkwam. Het is er ook voor mensen die in hun omgeving te maken hebben met iemand die een miskraam heeft gehad en niet zo goed weten hoe ze daar me om moeten gaan.

 

Om al die gedroomde kindjes het plekje te geven dat ze verdienen…

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit