Als je op vakantie gaat naar Griekenland

 

Nadat Rutte het sein veilig-op-vakantie gaf begin juni durfde ik te boeken. Buiten de schoolvakanties, zoals gevraagd, en naar een plaats die we als onze broekzak kennen: dat ene hotelletje aan die knusse baai op een Grieks eiland.

 

Ik voelde al een beetje aan mijn water dat de Grieken het vast niet bij een mondkapje in winkels alleen zouden houden, en maandagavond kreeg ik ineens een vloedgolf aan appjes: je hebt een negatieve coronatest nodig om naar Griekenland te gaan.

 

Geen verbazing hier, maar misschien zelfs wel een beetje opluchting. We mogen, maar weten nu wel of we gezond zijn voor we gaan. Net als de rest van onze reisgenoten in het vliegtuig trouwens. Ik vind dat een geruststellende gedachte, ook al zie ik wel op tegen dat wattenstaafje dat schijnbaar verder dan ever in mijn neus gaat verdwijnen. Maar zoals mijn wederhelft nogal nuchter zei: ‘Volgens mij zijn er nog geen slachtoffers gevallen bij het testen.‘

 

Maar waar kun je zo’n COVID-19 test laten doen zonder klachten? Want je mag alleen gratis aansluiten in de teststraat van het RIVM op verdenking van corona. Het is makkelijker dan het lijkt, want voor Aruba geldt zo’n negatieve test al als maatregel. Na wat googelen bleek TUI de testen zelfs aan te bieden via een door het RIVM goedgekeurde instantie. Je boekt de test via Het HuisartsLab en daar kost-ie je 80 piek (je kan jezelf trouwens ook meteen laten testen op antistoffen als je zou willen). Het is wel even slim rekenen, want als je Griekenland in reist, dan mag de test niet ouder zijn dan 72 uur oftewel 3 dagen. Zo vlieg ik op zondagochtend heel vroeg en laat ik de test afnemen op donderdagmiddag, zelfs met een beetje vliegvertraging moeten we het dan net redden. De Griekse regering vraagt om een negatieve PCR-test vanaf maandag 17 augustus, dus als je deze week reist dan is er nog geen verplichting.

 

Nog even handig opgesomd wat je niet mag vergeten als je naar Griekenland reist:

 

1. Het PLF-formulier invullen, want je hebt een QR-code nodig om het land binnen te komen. Je mag als gezin sinds eind juli op één formulier inreizen, maar veel instanties adviseren toch om het per persoon in te vullen.  

 

2. Een gezondheidsverklaring voor het reizen per vliegtuig. Let op: je hebt er twee nodig per persoon, dus voor de heenreis en de terugvlucht. Je kunt de gezondheidsverklaring hier printen.

 

3. De negatieve coronatest van maximaal 72 uur oud, dit vereist wat rekenwerk inderdaad. Zo vliegen wij op zondag, dus laten we de test donderdag aan het einde van de middag afnemen.

 

4. Transavia is de frequent flyer naar Griekenland. Vlieg je met de groene rakker, dan is er nu geen optie om online in te checken, waar je even rekening mee moet houden in je reisschema.

 

5. Dettol-doekjes, mondkapjes en hygiënische gel. Maar dat spreekt voor zich natuurlijk.

 

Iets meer te regelen dus en een ander soort vakantiepreps, maar dat is natuurlijk niet gek in deze tijd.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans