Als je nog in bent voor een lesje ‘op de kleintjes letten’ moet je vooral even verder lezen

 

Als je niet uitkijkt hou je nog geld over.

 

 

 

‘Kun je pindakaas voor me meenemen? Van Calvé!’ Mijn man vindt dat er een gapend smaakverschilgat zit tussen pindakaas van Calvé en huismerkpindakaas. Cracottes moeten naturel zijn en van LU (de AH luchtige crackers die net zo goed smaken breken volgens hem allemaal), paprikachips moeten a. geribbeld zijn en b. van Lays, de koekjes zijn niet aan te slepen zolang het maar Time Out-speculaas is en krokante Franse frietjes (Aviko!) moeten altijd in de diepvries liggen voor als ik de hort op ben of voor gewoon een keertje tussendoor. Onder het motto dat alle kleine beetjes helpen en de kosten voor levensonderhoud de pan uit gieren, ben ik aan het vergelijken geslagen.

 

Pindakaas van Calvé kost 2,99 tegen 1,99 voor pindakaas van de Appie en cracottes A-merk kosten 1,89 tegen 98 cent voor de cracottes van het huismerk – die heus niet breken overigens. De Consumentenbond deed mijn rekenwerkje recent nog eens over en concludeert dat je gemiddeld inderdaad 50 procent bespaart door voor een budgetmerk te kiezen in plaats van voor een A-merk. Bij sommige producten kan het verschil zelfs oplopen tot meer dan 80 procent, dus tel uit je winst.

 

Volgens diezelfde Consumentenbond zijn de prijzen voor basisproducten – zeg brood, koffie, toiletpapier, fruit en schoonmaakmiddelen – het afgelopen jaar gemiddeld met 21 procent gestegen. In september werd daartoe de prijs van ruim honderd van dit soort dagelijkse producten bij de veertien grootste supermarktketens van Nederland vergeleken. Conclusie: een beetje op de kleintjes letten kan geen kwaad en daarvoor moet je wel bij Dirk en niet bij de Spar zijn.

 

  • Dirk is 11 procent goedkoper dan gemiddeld en daarmee ook het goedkoopst voor de basisproducten.
  • Vomar volgt met 9 procent.
  • Op de derde plek staat Deka met 5 procent onder het gemiddelde.
  • Lidl is 3 procent goedkoper dan gemiddeld.
  • Aldi zit, samen met Albert Heijn, op 1 procent onder het gemiddelde.
  • De prijzen bij Jumbo en Plus zijn gemiddeld.
  • Bij buurtsuper Spar betaal je het meeste, wat wil zeggen de hoofdprijs met zo’n slordige 25 procent meer dan gemiddeld.

 

Wacht even. Lidl en Aldi zijn niet het goedkoopst? Niet in deze prijspeiling nee, maar dat komt omdat deze discounters vrijwel geen A-merken verkopen. Zij hebben vaak maar één lijn (de goedkope lijn) en als je die vergelijkt met de allergoedkoopste lijn bij de andere supermarkten, ben je net zo duur uit – wat ook wel weer verrassend is.

 

Het meeste voordeel – met een verschil dat kan oplopen tot meer dan 80 procent – valt te behalen op bijvoorbeeld shampoo, wasmiddel, vaatwastabletten, douchegel, tandpasta, koffie, appelmoes, bleekmiddel en frisdrank. En op pindakaas niet te vergeten, op paprikachips en nog wat van die niet echt broodnodige artikelen die regelmatig in de bonus zijn. Waarbij ik nog wel moet vermelden dat je je kassabonnetje heel goed moet controleren omdat uit een steekproef van ook weer de Consumentenbond bleek, dat supermarkten geregeld de verkeerde prijs rekenen voor aanbiedingen, wat in dit geval wil zeggen te veel, waardoor je nog niets opschiet.

 

Bron: AD

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans