Als je een film gaat kijken, laat het dan The Two Popes zijn

 

Stop met wat je aan het doen bent, stem je laptop/telefoon/tv af op Netflix en ga The Two Popes kijken. 

 

Mits je niet aan het werk bent, want ik zou natuurlijk niet willen dat je gedoe krijgt met je baas. Dit is misschien wel één van de betere films uit 2019 en dat wil wat zeggen in het jaar van Rocketman, Joker en Green Book.

 

In het kort: men neme Anthony Hopkins als Benedictus en Jonathan Pryce als Franciscus en je krijgt een stel pausen waar je van smult. Wat in mijn ogen extra boeit is dat Bergoglio a.k.a. paus Franciscus de huidige paus is en vorige week nog even een corrigerend tikje uitdeelde aan een opdringerige fan. Ja, paus zijn gaat ook gepaard met groupies. Uiteraard had hij hier binnen een nanoseconde spijt van en maakte hij excuses. Vromer dan de… juist. 

 

Zet Anthony Hopkins in een film en het stevent al vlot op een succes af, maar als je Ratzinger (de tussenpaus Benedictus zelf) bijna verbetert in het zijn van zichzelf dan is dat in mijn ogen bijna vozen met de schepper. The Two Popes vertelt het verhaal van de twee pausen, die qua ideologie niet verder van elkaar verwijderd kunnen zijn. De één als conservatieveling (het zegt iets als je Gods Rottweiler wordt genoemd) en de ander als vrije ziel uit Argentinië, maar elkaar op bijna respectvolle wijze leren te waarderen.

 

Hoe het komt dat de film boeit? Het is gebaseerd op feiten, zoals de abdicatie van Benedictus, wat een unicum is onder pausen om te doen. Het geeft je het gevoel binnen te kunnen kijken in Vaticaanstad, wat toch een onbereikbare wereld lijkt. Het brengt je iets dichterbij het paus-zijn, niet als carrièreswitch natuurlijk, maar in begrip en je begint ze te zien als mensen. Wat onder katholieken trouwens niet gestimuleerd wordt hè, want als je zo dicht bij God staat, dan moet het toch een beetje ongrijpbaar blijven.

 

Maar die Bergoglio, inmiddels beter bekend als Franciscus, is de bescheiden, eerlijke, voetbalminnende paus die je hart makkelijk verovert. Misschien juist wel omdat hij geen schone lei heeft. Wat ik zeg: ga nou kijken.
 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans