Als je dit woord in de ingrediëntenlijst van je cosmetica vindt, moet je het nooit meer gebruiken

 

 

Want deze troep is heel schadelijk voor je.

 

 

In Huize Smit is geen koekenpan met antiaanbaklaag meer te vinden, want toen ik las dat de Teflonlaag schadelijk is voor mijn gezondheid heb ik ze meteen met een grote zwieper weggegooid. Maar de zogenaamde PFAS-stoffen die in dit soort pannen verboden zijn, zitten volgens het consumentenprogramma Radar ook in gewone cosmetica die jij en ik dagelijks gebruiken en er is geen haan die daarnaar kraait.

 

PFAS is een verzamelnaam voor ongeveer tienduizend chemische stoffen die een water-, vuil-, en vet-afstotende werking hebben. Ideaal dus voor antiaanbakpannen, maar wist je dat deze stoffen ook terug te vinden zijn in 47% van de in Nederland verkochte mascara’s, 55% van de lippenstiften en 63% van de foundations? Producten die je gewoon (online) koopt bij de drogist of parfumerie? Zorgelijk, want deze PFAS worden zo via je huid opgenomen en meteen via je bloed door je hele lichaam verspreid met een desastreus effect op je immuunsysteem. Zelfs als je deze make-up vanaf nu nooit meer gebruikt duurt het minimaal 5 jaar eer je lichaam de helft van die opgeslagen troep heeft afgebroken. 

 

Wetgeving die erop gericht is dat PFAS niet meer in het oppervlaktewater geloosd mogen worden is er al, maar een verbod op het gebruik ervan in cosmetica laat maar op zich wachten. En tot het zover is koop jij gewoon cosmetica waar die rommel in zit. Radar vroeg Etos en Kruidvat om een reactie en het schijnt dat hun huismerk vrij van PFAS is. L’Oréal stuurt het programma van het kastje naar de muur en verwijst door naar de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) die de ambitie heeft om eind 2025 geen nieuwe producten met PFAS meer toe te laten. Dat zet dus geen zoden aan de dijk. En wat ze doen met al die mascara’s, lippenstiften, crèmes enzovoorts die al op de markt te koop zijn is niet bekend.   

 

De NCV haastte zich wel om het volgende op hun website te zetten: 

‘…Ook alle PFAS die in cosmetica voor kunnen komen hebben een INCI gekregen, een vaak korter en makkelijker te begrijpen code dan de chemische benaming, bedoeld om de consument van zo compleet mogelijke informatie te voorzien. U zult dus niet het ingrediënt met de INCI “PFAS” terug kunnen vinden op het etiket. De consument herkent deze ingrediënten omdat ze allemaal een koolstof-fluorverbinding bevatten. De combinatie van fluor met koolstofatomen is wél uit de INCI op te maken. Een voorbeeld: de INCI “Methyl Perfluorobutyl Ether” bevat het woorddeel “fluoro” een stof die ook ketens van koolstofatomen bevat.’

 

PFAS dus. Neem voortaan je leesbril of je vergrootglas mee en zoek op de doosjes en potjes of je het woord ‘fluoro’ in de ingrediëntenlijst kunt vinden, dan weet je: foute boel. Of je gaat voortaan gewoon met een blotebillengezicht de deur uit. Pamela Anderson, voorheen Baywatch-babe en niet vies van zware make-up, doet tegenwoordig niet anders meer. Hartstikke hip en beter voor je lijf en het milieu.  

 

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Public (@publicfr)

 

 

Bron: ncv-cosmetica.nl, radar.avrotros.nl

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit