Als ik een ding ontdekt heb afgelopen jaar…

 

…dan is het wel hoeveel halve garen er rondlopen. Het woord mafketel heb ik m’n leven lang nog niet zo vaak gebruikt.

 

 

Ik wist wel dat er meer loslopen dan dat er vast zitten, want dat zei m’n moeder altijd al, maar dat het zo erg was… Dat er zoveel mafketels zijn komt schrijnend ernstig aan het licht tijdens zo’n pandemie. Je hebt ze in alle soorten en maten, van kort lontje tot griezelig agressief en van een tikkie kierewiet tot volledig ontspoord en alle realiteitszin verloren. Jeetje keetje wat hebben we er daar ineens veel van in ons land (en daarbuiten trouwens ook). Dat zag ik toch in het begin echt niet aankomen. Jij?

 

Over loslopen gesproken

 

Niet alleen lopen er meer mafketels los in ons land, er loopt nog veel meer rond. Toen mijn man en ik tig jaar geleden op het idee kwamen om in Toscane te gaan wandelen, werden we zo ongeveer voor gek verklaard. We kregen uitgelegd dat we voorzichtig moesten doen en vooral eerst moesten oefenen, want je kunt niet zomaar hele einden gaan lopen. Er was toen nog geen mobiele telefoon, dus…o jee o jee als je verdwaalt, of als je door een slang gebeten wordt, als er een wilde hond, als als… door alle goedbedoelde adviezen liepen we uiteindelijk met allerlei voorzorgsmiddelen in tasjes om onze buik.

 

En moet je nu zien. Een jaartje pandemie en het lijkt wel of heel Nederland één grote wandelclub is geworden. Je kunt bijna niet meer langs landelijke weggetjes rijden. De boel loopt vol met wandelaars. En wat ik vroeger nooit hoorde, hoor ik nu van ’s ochtends vroeg tot aan de avondklok. Stap, stap, stap, kwebbel, kwebbel, kwebbel. Zouden ze allemaal die ommetje-app hebben? Ik heb ‘m ook, maar hij gaat me af en toe echt te ver. Gisteren nog, ik was zo druk aan het wieden, harken, spitten en verplanten geweest, dat ik helemaal vergat iets te drinken tussendoor. Zit ik eindelijk op m’n achterwerk met een colaatje, begint m’n telefoon te mekkeren met ’ doe vandaag nog een ommetje’. Hé, stom ding, ik zit nét!

 

Voordeel van zo hard werken is dat ik ’s avonds weer lekker mag bankhangen van mezelf, met een heerlijke serie. Vanavond is het extra leuk want dan gaat ‘The Restaurant’-special in première op m’n favoriete streamingplatform MyLum. The Restaurant komt na drie seizoenen, die ik er trouwens in twee weken doorheen gejaagd heb, met een vierde serie. Het verhaal speelt zich af in een van de populairste restaurants in het naoorlogse Stockholm. Even lekker helemaal ergens anders met m’n hoofd en een taal horen die ik steeds leuker begin te vinden. Ik loop het alweer na te papegaaien. Wie weet spreek ik straks nog vloeiend Zweuds.

 

 

De verrassing van de week

 

Voor de mensen die al veel te lang binnen zitten of de mensen die last hebben van de avondklok of voor mensen die gewoon gek zijn op mooie series heb ik de verrassing van de week. Ik mag drie vouchers weggeven waarmee je gratis naar deze serie kunt kijken. Ook voor mensen die denken, wat zal ik aanstaande zondag nou eens doen, in plaats van me voor de zoveelste keer weg te laten waterkanonneren van het Museumplein. Ik sluit niemand uit, ben de flauwste niet. Zin in deze heerlijke serie? Zin om te winnen? Reageer dan onder het bericht op Facebook en je maakt kans. Ik doe de verloting volgende week.

 

Pst… het is verslavend, je bent gewaarschuwd.

 

Een mooie lenteweek gewenst!

 

Liefs

 

Franska

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska