‘Als ik de boeing neem, krijg jij het buitenhuis. Maar ik houd het theeservies

 

Bill en Melinda Gates gaan uit elkaar. Zo’n een op de drie duo’s boven de vijftig scheiden tegenwoordig. Hebben multimiljardairs een grotere kans om dit lot te treffen dan Jan Modaal?
 

 

Multimiljardairs zijn ook net gewone mensen. Dat besef ik (redactie: Hans van der Steeg) als ik lees dat Bill en Melinda Gates na 27 jaar gaan scheiden. ‘What’s new pussycat?’ Hun uiteengaan loopt prima in de pas bij de huidige trend, dat juist heel veel langdurig getrouwde stellen uit elkaar gaan. Zo’n één op de drie duo’s boven de vijftig besluit tegenwoordig huis en haard te verdelen. Maar het feit dat het uiteengaan van de ‘Gatetjes’ door elk serieus nieuwsmedium wordt gemeld, is tegelijkertijd de bevestiging dat zij het gewone mensdom zijn ontstegen. Je stelt je er alles bij voor hóe zoiets werkt, bezittingen van zo’n 130 miljard verdelen. Dat dit echter niet gezamenlijk aan de keukentafel gebeurt, ‘als ik de Boeing neem, krijg jij het buitenhuis’, maar moet worden geregeld door een legertje advocaten, lijkt mij logisch.

 

Een leuk tropisch eiland?
Wat mij vooral intrigeert, is in hoeverre het familiefortuin hier een rol in heeft gespeeld. Ik probeer mij er iets bij voor te stellen. Ruzies over de aanschaf van een extra jacht of een leuk mooi tropisch eiland? Een fraaie wolkenkrabber op Dubai? Of misschien wel een geinige Engelse Premier League-club? Nee, dit lijkt me niet logisch. De familie Gates staat juist bekend als een miljardairskoppel, dat wars is van extravagante uitgaven. Ze zullen elkaar evenmin in de haren vliegen om de huishoudelijke taken: ‘Bill, sta ik alweer te strijken, wanneer doe jij je eigen overhemden nu eens?’ Ik vermoed dat de nodige nanny’s, privébutlers of ander personeel deze klusjes voor hen opknapt.

 

Miljonair? Ja. Maar toch best zorgwekkend
 

 

Ergernissen
Zou het niet gewoon zo zijn dat na jaren en jaren van ergernissen over de gewoonten van die ander, de maat echt vol is? Gewoon, omdat Bill áltijd de beslissingen neemt, of omdat Melinda hem áltijd in de rede valt. Of omdat Bill haar áltijd laat wachten, of omdat zij áltijd hoofdpijn heeft als Bill weer een keer gewoon zin heeft. Ik moet er naar raden. Maar het lijkt mij met zulke astronomische bedragen, dat geld juist helemaal geen rol speelt. Dat bij de verdeling van het fortuin het theeservies van oma meer reden geeft tot ruzie, dan een miljardje meer of minder.

 

Ik zit op de bank aan het einde van een vermoeide dag. We kijken Netflix. Mijn vrouw die ik al bijna veertig jaar ken, strekt zich uit en kruipt speels met haar tenen in mijn linkerbroekzak. Ik bedenk me, dat als multimiljardairs nét gewone mensen zijn, wij eigenlijk ook nét multimiljardairs zijn. Ik voel me gelukkig.

 

 

Door: Redactie Falder