Als dat maar goed komt…

 

Ze staan binnen in een pot te wachten, tot het ‘normaal’ weer wordt buiten, maar ze piepen er al uit, met hun kopje boven de grond… Als dat maar goed gaat. Ik ben ook een tuinman van de koude grond natuurlijk. Eind november denk ik nog: ‘O ja, o ja, ik moet de tulpenbollen nog in de grond zetten’. En toen was het ineens sinterklaas en kerst en verjaardagen en… Enfin. Toen de kerstboom begin januari uit de pot ging, had ik zomaar een pot met grond en konden die jongens erin. En het zijn niet zomaar de eerste de beste tulpenbollen, het zijn zwarte! Keiduur natuurlijk. Of was dat alleen in de Gouden Eeuw? Ik meen me te herinneren dat toen de zwarte het duurst waren. Maar pin me er niet op vast, het is al even geleden. Een tulpenbol was toen ongeveer evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand. Ach, het gaat me ook helemaal niet om de prijs natuurlijk. Zoals je weet ben ik van de plantenbescherming. Ik kan er niet tegen als er iets dood gaat of misgaat met een plant. Dat is iets anders dan groene vingers hoor. Dat daar geen misverstanden over ontstaan. Ik wil gewoon elk levend sprietje en elk bolletje redden. Vandaar dat ik me nu dus zorgen maak over die tulpen. Zou het goedkomen? Eerst veel te warm en dan straks weer schrikken in de kou?

 

P.S. Lekker swingen dit weekend? Ik heb super-aanstekelijke muziek op RadioFranska gezet. Veel plezier!
 

 

 

 Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.