Ben jij ook dik?

 

Caroline moet even iets kwijt. Over een wel heel lomp bericht op Twitter.

 

‘Ik heb gewoon een hekel aan dikke mensen.’

 

Wat bezielt je in hemelsnaam om zoiets te twitteren? Geen idee. En ik kan ook geen enkele goede reden bedenken om het te doen. Behalve dat het je gegarandeerd aandacht oplevert. En sommige mensen kunnen daar dringend behoefte aan hebben, maakt niet uit hoe. Nou, die aandacht kwam er na bovenstaande tweet van Marianne Zwagerman, lees ik op lindanieuws.nl. Sterker nog, de schrijfster/columnist kwam behoorlijk onder vuur te liggen.

 

Terecht. Het is echt zo lomp. En kwetsend. Natuurlijk mag je zeggen wat je wilt. Maar waarom zou je dit willen zeggen? Toen er kritiek kwam, deed Zwagerman een poging tot nuanceren: ‘Behalve dikke mensen in de sportschool. Die hartje ik. En hardlopende dikke mensen. Die doen tenminste wat.’ Goh, nou, poe hé, gelukkig maar, ze scheert niet alle zwaarlijvigen over één kam, het gaat alleen om de luie donders onder de dikkerds. Dat scheelt weer.

 

Wat een flauwekul. Wat een naar mens. Ik ben dik, ik ga niet naar de sportschool en ik loop niet hard. Dus dan is het oké om te zeggen dat je ‘gewoon een hekel aan me hebt’? Dat je een hekel hebt aan mij en alle andere mensen met overtollige kilo’s? Hoe haal je het in je hoofd?

 

‘Als iedereen dik zijn zo tof vond stonden alle bladen niet vol met diëten hè #weeseenseerlijk’. De vrouw weet echt niet van ophouden. Dik zijn is niet tof, Marianne, tenminste ik vind van niet. Ik worstel met mijn gewicht en op sommige dagen heb ik gewoon een hekel aan mezelf. Daar heb ik jou niet voor nodig. Helaas is jouw oplossing, maar weer op dieet gaan en flink sporten, niet altijd zo simpel als jij denkt. Er kan zoveel meer aan de hand zijn. Maar één ding staat vast: jouw kwetsende opmerkingen helpen helemaal niks.

 

 

 

Journalist Caroline Griep doet iedere dag weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over alles wat er verder bij komt kijken om haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder, vrouw van 50+ en herstellend borstkankerpatiënt op de rails te houden.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs