O o Den Haag!

 

Maartje: Politiek Den Haag mag dan wel op vakantie zijn, de stad zelf ligt allerminst op zijn gat. Het tegenovergestelde is waar: vorige maand opende wat misschien wel een van de leukste hotspots van het land blijkt: het vier verdiepingen tellende Bleyenberg. Gezegend met een 24/7 vergunning.

 

 

 

Bleyenberg? Wat een bijzondere naam? Klopt, laat ik daar mee beginnen: de horecazaak die op de plek zit waar de Hagenezen jarenlang naar de Kwantum gingen, is vernoemd naar C.A.J. Bleyenberg, ofwel John, de voormalige bedrijfsleider van het oude Kwantumfiliaal. In de jaren tachtig en negentig bracht de beste man toet Den Haag de nodige behangetjes en hield hij zijn zaak draaiende met een onverbloemde ‘nie lullâh mâh poetsûh’-mentaliteit. Handen uit de mouwen. Bleyenberg is een hommage aan hem, deze attitude, de geschiedenis van het gebouw en Den Haag zelf. Meneer Bleyenberg zelf? Ook leuk: hij en zijn vrouw Anneke wonen nog steeds in de Hofstad en hebben een ereplekje aan de bar. Zit jij aan de bar op Bleyenbergs plek te nippen van je cocktail en hij komt binnen? Opschuiven dan voor deze legende, en zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd. De toiletten heten ‘De Anneke’ en – hoe kan het ook anders – ‘De John’.

 

Echte mannen dragen roze

 

 

Tot zover de naamgevers van de zaak, want er is meer. Vier verdiepingen meer om precies te zijn. Op de begane grond vind je De Kantine, een sfeervolle plek waar voor koffie, taart, lunch en een volwaardige (heel goede!) maaltijd. Ook de uitgebreide drankkaart mag er wezen, van cocktails tot zorgvuldig geselecteerde bieren en wijnen. Het menu heeft een mediterraan tintje – inktvis, chorizo, carpaccio of kippendijen met dadels, pruimen en curry bijvoorbeeld, en een serieuze lamsrack met heerlijke krokante gekruide knoflookfrietjes – en wordt door de chef bereid in een roze betegelde keuken. Echte mannen kunnen dat hebben; ook de polo’s van de mannen uit de bediening hebben de kleur van de muur.

 

Fantastisch uitzicht over de Grote Markt

 

 

Dan helemaal naar boven, daar zit Het Dak, een heus rooftop terras. Achterover leunen in de banken met een lekker drankje onder de palmbomen. Of met een hapje, want de verdieping heeft naast een cocktailbar zijn eigen keuken met kleine kaart. Met mooie schuifpuien is de helft van Het Dak overdekt, dus ook in de winter zit je hier goed. Het uitzicht over de Grote Markt? Fantastisch.

 

Op de eerste en de tweede verdiepingen vind je Het Kantoor, een plek waar je vergaderruimtes kunt huren en waar bijvoorbeeld conferenties, privédiners of workshops gehouden kunnen worden. Wederom voorzien van waanzinnig uitzicht.

 

En, last but not least, in de krochten van het pand, bevindt zich Het Magazijn, een nieuwe club voor techno en elektronische muziek. Oké, met af en toe een tikkeltje disco en Italo. Intiem en donker is de club met plek voor zo’n 150 man. Leuk: anonimiteit vinden de Hagenezen hier belangrijk, het is zelfs verboden om je telefoon te gebruiken. Mooi. Het Magazijn heeft een 24-uurs-vergunning en wie de nacht door wil halen, kan vanaf 7 uur ’s ochtends weer terecht bij de koffiebar op de begane grond, onderdeel van De Kantine, mét koffie-to-go-luik, voor de niet-nachtbrakers.

 

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.