Alles over de nieuwe burgemeester van New York
 

 

Eric Adams is de naam, 61 jaar oud, snerpend strak, geestig, streetwise en voor de duvel niet bang.

 

 

 

Misschien wel de enige die New York weer op de rit kan krijgen want de lijst is lang. Tien procent werkeloosheid, onveiligheid, veel schietincidenten, 30.000 doden als gevolg van corona, intens hoge huizenprijzen… Ontroerend was deze zin uit zijn inauguratiespeech: ‘Het maakt niet uit waar je vandaan komt, wie je bent of wat je draagt. Vanaf vandaag dragen we een shirt: Team New York.’ Even wat feitjes om hem beter te leren kennen.

 

1. Schoffie gone good

Eric Adams is de zoon van een slager uit Queens. Als hij op zijn vijftiende met zijn broer ergens wil inbreken, wordt hij in de kraag gegrepen door de politie en zo lang mishandeld door witte agenten tot een agent van kleur tussenbeide komt. Een dominee overtuigt hem er later van om dit incident niet te willen blijven wreken, maar het juist vóór zich te laten gebruiken en daarom juist het goede pad te kiezen.

 

2. De beste van de Police Academy

Daar slaagt hij in 1984 als de op een-na-beste leerling. Hij doorloopt een lange carrière binnen de New Yorkse politie waarbij altijd opvalt dat hij geen onderscheid maakt. Ook mensen van kleur pakt hij indien nodig aan.

 

3. Hijs je broek op

Als in de street fashion de afzakbroeken vooral onder jongeren van kleur in de mode is, pleit hij voor een andere dracht. ‘Als je serieus genomen wil worden, moet je geen slonzige kleding dragen.’ Iets wat hem ook de bijnaam Bounty (donker van buiten, wit van binnen) opleverde. Een kwalificatie waar hij zich niets van aantrok.

 

4. 15 kilo lichter

Toen bij hem diabetes type 2 werd vastgesteld, besloot hij volledig plant-based te gaan eten. Hij zette een hometrainer in zijn kantoor en deed zoveel mogelijk op de fiets (vandaar ook zijn idee om New York te trakteren op 480 kilometer aan extra fietspaden) en viel binnen zes maanden 15 kilo af.

 

5. Beroemde zoon

Nooit getrouwd geweest, maar wel verliefd. Hij heeft en zoon, Jordan Coleman, die tv-maker en acteur is. Met zijn moeder is hij niet meer samen. Hij heeft nu een relatie met Tracey Collins, die de baas is van de New York City Department of Education.

 

6. In de derde persoon

Eric Adams mag graag over zichzelf praten als Eric Adams. ‘Eric Adams was bijna op het verkeerde pad gekomen, Eric Adams ziet het graag zo.’ Ach, een beetje ijdel, maar mag een man een minpuntje hebben?

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach