Janny: Pasta uit de oven wordt vaak met lange plakken pastadeeg gemaakt. Persoonlijk vind ik het resultaat beter als de (bijgesneden) pasta zo’n 30 seconden in kokend water is ondergedompeld. Laat de pasta daarna uitlekken op een theedoek.
Dit heb je nodig:
350-400 g pasta all’uovo
450 g diepvriesspinazie
50 g boter
50 g bloem
750 ml melk
Zout en gemalen peper
Een mespunt versgeraspte nootmuskaat
2 laurierblaadjes
75 g Parmezaanse kaas, geraspt
200-250 g ricotta
225 g gorgonzola of magor (zachte laagjeskaas die bestaat uit gelijke delen mascarpone en gorgonzola), in blokjes gesneden
60 g pijnboompitten, geroosterd
200 g mozzarella, geraspt of grof gehakt
Zo maak je het:
Snijd de pastavellen zo nodig bij en dompel ze heel kort onder in licht gezouten kokend water. Neem ze direct met een schuimspaan uit het kookvocht en laat ze op een theedoek uitdruppelen.
Maak intussen de saus en laat de spinazie op laag vuur ontdooien. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer tot een samenhangend geheel en laat in 1 minuut zachtjes gaar worden. Schenk al roerend beetje bij beetje de melk erbij, roer tot je een gladde saus hebt. Breng aan de kook, voeg zout, peper, nootmuskaat en de laurierblaadjes toe en laat ca. 5 minuten zachtjes koken. Verwijder de laurierblaadjes uit de saus en roer er 50 gram geraspte Parmezaanse kaas door.
Laat de ontdooide spinazie in een zeef uitlekken en druk het vocht er goed uit. Doe de spinazie in een grote kom en meng met de ricotta. Meng er de gorgonzola of magor samen met 150 ml van de kaassaus door.
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet de ovenschaal in en verdeel een kwart van de resterende kaassaus over de bodem. Schep hierop een derde van het spinazie-kaasmengsel en bestrooi met 20 gram pijnboompitten. Leg daarop een laag lasagnedeeg. Leg daar weer een kwart van de kaassaus, een derde van het spinazie-kaasmengsel en een derde van de mozzarella en 20 gram pijnboompitten op. En daarop komt weer lasagnedeeg, kaassaus, spinazie-kaasmengsel, mozzarella en 20 gram pijnboompitten en een laag lasagnebladen. Dek af met de rest van de kaassaus, mozzarella en Parmezaanse kaas en plaats de schaal in het midden van de oven. Bak de lasagne in ca. 55 minuten gaar en mooi bruin aan de bovenkant. Laat de lasagne een minuut of 5 staan vóór je hem serveert.
Meagan is redacteur bij Franska.nl. Ze woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.
Leestip
Heb jij de verwarming al aangehad?
Heb jij de verwarming al aangehad?
Nee, ik doe een trui aan 36%, 153 votes
153 votes36%
153 votes
Ik doe uiteraard een trui aan, maar als het met trui te koud is gaat alsnog de verwarming aan.*32%, 136 votes