Alarm vanwege deze dodelijke honden­ziekte

 

Honden, we zijn er gek op. Wist je dat er jaarlijks in Nederland 21.000 honden legaal geïmporteerd worden? Meestal gaat het om gezonde dieren, maar ergens is er toch iets misgegaan.

 

Nederlanders houden van honden. Om aan de steeds toenemende vraag naar honden te voldoen, worden er ieder jaar 21.000 honden vanuit het buitenland naar Nederland gehaald. Dan gaat het bijvoorbeeld om bijzondere rashonden of juist om straathonden die vanuit verschillende Europese landen bij ons een nieuw baasje en een gouden mandje krijgen.
 
Maar nu is er iets verschrikkelijks aan de hand: de dodelijke hondenziekte Brucellose is via een hond uit het buitenland nu ook hier terecht gekomen. En dat is heel slecht nieuws. Inmiddels zijn alle dierenartsen gealarmeerd over deze nare bacteriële aandoening die niet te genezen is.
 
Via een professionele fokker uit Rusland is deze relatief onbekende ziekte naar een Nederlandse kennel gehaald. Alle honden in die kennel werden besmet en hebben inmiddels een spuitje gekregen. De mensen die een puppy bij deze kennel hebben gekocht worden nu door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gezocht, zodat zij weten wat ze kunnen verwachten als hun hondje ziek wordt en om meerdere besmettingen te voorkomen. De bacterie die de ziekte veroorzaakt, kan via voortplanting of via ontlasting en speeksel worden overgedragen.
 
Mocht je hond besmet zijn met Brucellose, dan wacht hem een extreem pijnlijk ziekteproces. Het beestje krijgt rug- en gewrichtsklachten. Zwangere teefjes verliezen hun ongeboren hondjes of de puppy’s worden verzwakt geboren. Bij reutjes moet ook worden gekeken naar ontsteking in bijbal, testikel of prostaat en pijn en moeilijkheden met plassen en poepen. En dan kun je het diertje alleen maar laten inslapen omdat er geen medicijn is om deze hondenziekte te bestrijden. Oh wat naar…

 

Els Broens, hoofd van het microbiologisch laboratorium van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is erg bezorgd over de ontwikkeling van Brucellose: “Het is een ziekte die we in Nederland niet echt kennen. Alleen bij vee in de vorige eeuw, maar bij honden eigenlijk nog nooit.”

 

 

Ik word al misselijk van de gedachte dat mijn Takkie ziek zou worden. Gelukkig weet ik nu waar ik op moet letten…

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit