Al honderd jaar bij elkaar?

 

Heel lang heb ik me ‘het nieuwe vriendinnetje van Ewart’ gevoeld. Omdat de liefde zo vers voelde, denk ik.

 

Pas toen al zijn vrienden nieuwe liefdes hadden gekregen en ik ineens ‘klasse-oudste’ was, durfde ik het een beetje te accepteren: hij en ik. Dat was al een tijdje en dat zou nog wel een tijdje duren ook. Inmiddels zijn we zestien jaar, drie kinderen, drie huizen en een hond verder en nog steeds maakt mijn hart een sprongetje als ik hem de sleutel in het slot hoor steken. Het leven met hem is gewoon leuker. Ik heb al een keer geschreven over seks als je heel lang samen bent, maar seks kent een voorstadium. Het leuk hebben met elkaar. En dat, dat doe je zo. Volgens mij dan, hè.

 

1. Zwaai elkaar uit

Toen wij net in ons huis woonden en ik, zoals ik elke dag doe, mijn liefje uitzwaaide, vroeg mijn overbuurvrouw: ‘Gaat hij lang weg?’ Ik antwoordde een beetje verbaasd: ‘Euh nee, vanavond is hij er weer.’ Maar het uitbundige uitzwaaien vond zij blijkbaar passen bij een reis. Nou, bij ons niet. Zwaaien tot je uit het zicht bent, liefst met kinderen ernaast en de hond in je armen. En handkusjes, dat ook.

 

2. Weet wat de ander nodig heeft

Ik weet nog dat ik ons eerste kinderpartijtje organiseerde. Alles had ik fout gedaan. Te veel kinderen, te weinig (spectaculaire) activiteiten (die kinderen van tegenwoordig zijn niet meer te lijmen met koekhappen en zaklopen, maar dat wist ik toen nog niet) en een veel te lang tijdbestek (de concentratiespanne van kleuters moet je vooral niet overschatten). Terwijl ik verhit alle taartbordjes bij elkaar veegde, schoof mijn geliefde me een papieren kinderbekertje toe. De inhoud was mijn lievelingswijn. ‘Volgens mij was je hier wel even aan toe.’

 

3. Samen zingen

Niet dat we in een koortje zitten hoor, maar plaatjes draaien (tegenwoordig Sonos’en of Spotify’en) en dan heel hard meezingen (hij drumt ook mee), af en toe een kind optillen en ermee door de kamer dansen; dan ben je gelukkig, hoor. Ik herinner me een etentje bij vrienden van ons. Ze hadden het plan opgevat een boot te kopen en waren helemaal in de gloria. Toen wij aan het einde van de avond naar huis gingen en onze fietsen van het slot haalden, zagen we hen door de kamer dansen. Mooier wordt het niet. Dat werd het ook echt niet, want uiteindelijk is dit stel wel uit elkaar gegaan… Misschien hadden ze vaker moeten dansen…

 

4. Doe je best

Na al die jaren vind ik het een heerlijk geruststellende gedachte dat hij mij in al mijn verschijningsvormen heeft gezien. Bevallend, gestrest, ontspannen, intens verdrietig en zoals vorige week op mijn allerlelijkst met twee dikke ontstoken ogen (de HEL, maar daarover een andere keer meer), maar toch probeer ik, hoe belabberd de situatie ook is, er toch het beste van te maken. Een lekker geurtje, haren geborsteld, leuk jurkje, tanden poetsen. Zo moeilijk is het allemaal niet, maar het wordt wel gewaardeerd.

 

 

5. Ga samen weg

Minstens twee weekenden per jaar. Doktersrecept zou het moeten zijn. Wij noemen het onze SSS-weekenden. Slapen, shoppen en jeweetwellen zonder dat er een kind aan je deur staat te krabben.

 

6. Ga uit van het goede

Van gemekker wordt niets leuker. ‘Je was zeker weer met…’ en ‘Waarom was je zo laat thuis?’ kun je beter vervangen door ‘Heb je het leuk gehad?’ en ‘Zijn jullie de kroeg uitgeveegd?’. Dan is het een stuk leuker thuiskomen en krijg jij niet zo’n zuur bekkie. Als je iets echt vervelend vindt, dan bespreek je dat een keer, op een ander moment. Constructief en oplossingsgericht.

 

7. Dit is het verboden woord

Wat je dus nooit moet zeggen is ‘altijd’. En ‘nooit’ ook maar liever niet. ‘Jij bent altijd te laat, je bent altijd dronken, je doet nooit iets in het huishouden.’ Zo’n verwijt is zo groot, dat de ander niet anders kan dan in de verdediging schieten. Bovendien sta je meteen zwak, want de ander zal meteen een moment aanvoeren waarop hij wél de vaatwasser had uitgeruimd. Niet slim dus. Zeg liever: ‘Ik zou het fijn vinden als jij af en toe de vaatwasser uitruimt.’ Voor mijn part zeg je het op de dag zelf nog een keer. Mannen zijn de beroerdste niet, maar ze hebben, hoe zal ik het zeggen, een iets andere neus als het om huishoudelijk werk gaat.

 

8. Kies de leukste

Ook niet helemaal onbelangrijk. Verricht veel veldwerk (heb je je sekscoëfficiënt wel eens berekend?) en kies de aller- allerleukste. Dan lukt het zelfs als je bovenstaande tips aan je Isabel Marant-laarsjes lapt.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach