Drie gangen tussen de middag, jawel!

 

Adjes kleindochter maakte het vorig jaar allemaal voor het eerst mee. Naar school in Italië. Spannend! Een groot voordeel ten opzichte van Nederland is dat de kinderen hier goed en gezond te eten krijgen tussen de middag.

 

In de week van 11 september beginnen de scholen weer in Italië en dat mag ook wel na een zomervakantie van drieënhalve halve maand! De eerste twee weken hebben de kinderen alleen halve dagen school omdat de keuken nog moet worden opgestart. Kinderen eten namelijk tussen de middag op school en dat is niet zoals in Nederland een bammetje. Mijn jongste kleindochter gaat nu naar de tweede klas van de Scuola Elementare, ofwel de lagere school.

 

‘Dat schort voorkomt tomatensausvlekken op je goeie goed’

 

En hoe ga je dan naar school in Italië? Het allereerste wat mij als Nederlandse opvalt is dat alle kinderen al een maillot en een redelijk warme trui aan hebben terwijl het nog zo’n 23 graden is en zeker in de zon echt bloedje heet. Italianen zijn gewoon ongelooflijke koukleumen. Hierover dragen ze een grembiule, een soort schort maar dan met lange mouwen. De jongens een lichtblauwe en de meisjes een lichtroze. Wel heel handig, want dan worden je kleren niet vies als je aan het schrijven, kleuren of plakken bent. Maar buiten dat is het ook wel handig voor tussen de middag als er warm wordt gegeten.

 

 

Dat voorkomt tomatensausvlekken op je goeie goed. Ja, hier hoeft Jamie Oliver echt niet langs te komen. Kinderen die een lange schooldag hebben, eten in Italië tussen de middag warm op school. Er wordt iedere dag vers voor de kinderen gekookt en ze eten altijd drie gangen. Vooraf  een soepje en daarna spaghetti, lasagne of een stukje vlees met groenten, heerlijk gebakken aardappeltjes met rozemarijn en als toetje fruit of een panna cotta. Je zou denken dat die ouders ze ’s avonds dan een bammetje geven. Maar nee, ook dan eten de kinderen nog een keer warm. Niet zoals in Nederland om een uur of zes maar gewoon met hun ouders om acht uur en dan liggen ze zo rond een uur of half tien in bed. En ja, dan gaat de volgende ochtend om zeven uur weer de wekker!

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.