Schat­ten van
bloem­etjes  

 

Adje: Wanneer er eens een prijs moest worden toegekend aan het liefste voorjaarbloemetje dat in het wild groeit, geloof ik zeker dat het maarts viooltje met de eer gaat strijken. De maartse viooltjes, ofwel de viola odorata. Je kunt er zelfs likeur van maken.

 

Meestal ben ik ‘s ochtends zo rond een uur of zeven wakker en dan ga ik meteen even mijn teckels uitlaten. Ik neem een kop koffie mee en loop naar mijn vaste plekje in de olijfboomgaard om hem op te drinken. Genietend van de ongekende stilte, en zoals nu in het voorjaar van de ontluikende natuur. Daarna loop ik mijn strada bianca af, waar op dit moment de maartse viooltjes bloeien, en daar krijg ik altijd ongelooflijke lentekriebels van. Je kunt ze vergelijken met pasgeboren lammetjes of geitjes, ook de maartse viooltjes zijn zo aandoenlijk en lieflijk. Volgens de Germanen groeit het maarts viooltje daar waar de lentegodin in het voorjaar met haar voet de aarde aanraakte. Ik denk dat de lentegodin dit jaar zo uitgelaten was dat ze gelijk een rondedans heeft gemaakt want er staan er wel een paar honderd.

 

En als er dan zoveel groeien, dan kun je ze ook met bosjes plukken: heerlijk voor naast je bed want ze heten niet voor niets viola odorato. Verder hebben ze ook nog allerlei verborgen kwaliteiten. Je kunt er hoestsiroop van maken (zou zelfs goed helpen bij kinkhoest) maar ook reumatische klachten (vooral van de handen) kunnen met viooltjesolie worden bestreden. En natuurlijk zijn er ik-weet-niet-hoeveel mogelijkheden om ze in de keuken te gebruiken. Wat dacht je van gesuikerde viooltjes om cakes, ijs en pannacotta mee te versieren? Maar ook heerlijk om ze net vers geplukt over een frisse lentesalade te strooien.
Nu kreeg ik gisteren het idee om er een likeur van te maken en gelukkig had ik nog alcohol in huis, dus gelijk het pad afgelopen samen met de teckels en vier grote koffiekoppen vol geplukt.

 

 

Dit heb je nodig voor de likeur 

  • 1 l alcohol
  • 4 grote koppen maartse viooltjes
  • schillen van 3 sinaasappels (zonder het wit)
    30 kruidnagels
  • groot stuk kaneel 
  • 3 steranijspeulen
  • 1 vanillestokje
  • 750 g suiker
  • 1,5 l water

 
Zo maak je het 

Schenk de alcohol in een weckfles, voeg hier de viooltjes, sinaasappelschillen, kruidnagels, kaneel, steranijs en het vanillestokje aan toe. Laat een week trekken. Kook het water en laat hier de suiker in oplossen, laat hierna afkoelen. Zeef de alcohol en voeg de afgekoelde suikersiroop aan de alcohol toe.

 

 

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.