Winterpesto

 

Achter gesloten deuren bereiden twee broers pesto voor de paus. Maar Adjes saliepesto-recept krijg je hier cadeau.

 

Ik heb vorige week al mijn planten naar binnen gehaald en dat is voor mij gelijk het moment om de salie en de citroenverbena te snoeien. Van beide planten drogen de bladeren namelijk uit in de winter en nu kan ik ze nog in de keuken gebruiken. De citroenverbena voor thee, en van de blaadjes van de salie maak ik altijd een winterpesto. Pesto bevat maar een half dozijn ingrediënten – noten, knoflook, olijfolie, kaas, basilicum en zout. Ik vervang voor mijn pesto de basilicum en het zout voor salie en citroenzest.

 

Wist je trouwens dat er in de keuken van het Vaticaan twee broers werken die altijd gezamenlijk de pesto voor de paus moeten maken? Het recept is echt top secret en ze gebruiken er twee marmeren vijzels voor die nergens anders voor gebruikt mogen worden. De broers nemen al hun ingrediënten mee naar een speciale kamer in het Vaticaan, doen dan de deur op slot en maken de pesto met de hand. Ook binnen het Vaticaan is het recept een groot mysterie. Buiten de kamer hoor je alleen het geklop van de stampers die in de marmeren vijzels de ingrediënten voor pesto aan het fijnwrijven zijn.

 

Maar hier is het recept van mijn saliepesto.

 
Dit heb je nodig

  • 250 g verse salieblaadjes
  • 2 tenen knoflook
  • 3 dl zachte olijfolie, niet te uitgesproken van smaak
  • 1 ons gehakte walnoten
  • 3 el geraspte parmezaan
  • 1 el citroenzest

Zo maak je het

Doe de eerste vier ingrediënten in de foodprocessor en laat deze zo kort mogelijk draaien. De pesto moet mooi korrelig zijn, als je hem te lang doordraait, gaat het bitter smaken. Voeg de geraspte parmezaan en de citroenzest toe en laat de processor nog een seconde of 10 draaien. Schep de pesto over in potjes en giet er een goede scheut olijfolie over, zo kan het namelijk niet bederven. Heerlijk bij gegrilde kip, op een bruschetta of door de pasta met nog wat extra parmezaan erover gestrooid.

 

Eet smakelijk! 
 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.