Ach, gos

 

Het is druk op de bank van de relatietherapeut. Er zitten bijzonder veel twintigers en dertigers te popelen om te sleutelen aan hun relatie.

 

Meer en meer stellen van rond de twintig en dertig kampen met relatieproblemen. De liefde is ingewikkelder dan ooit, lijkt wel, want de verwachtingen zijn hoog en verleiding ligt met al die datingapps zó op de loer. Vaak gaat het om mensen die net samen een eerste kindje hebben gekregen. Ze moeten wennen aan hun nieuwe leventje, dat niet langer alleen maar om elkaar draait. Slapeloze nachten helpen daar ook niet bepaald bij. Onbegrip en teleurstellingen in combinatie met het ouderschap kunnen al gauw leiden tot grotere problemen. Een stel weet dan niet meer hoe ze het weer leuk met elkaar kunnen hebben. Geen sex, geen intimiteit, geen gezellige avondjes kletsen meer… Oei. Werk aan de winkel. Maar stellen die juist willen werken aan hun liefdesleven, moeten soms maanden wachten om op gesprek te mogen. Zit je dan, mokkend aan de keukentafel. En maar wachten tot je geholpen wordt…

 

Op tijd beginnen

 

Maar, wat wél scheelt: jonge stellen durven steeds eerder aan de bel te trekken als het mis lijkt te gaan. De drempel om om professionele hulp te vragen is een stuk lager geworden. Mensen zien het meer als een soort prettige coaching in plaats van dat ze het gevoel hebben ‘gek te zijn’ als ze om hulp van een expert vragen. Een therapeut is een soort bemiddelaar – en daar hebben veel jonge koppels vertrouwen in. Het taboe is weg. Het lucht op. En als al je vrienden ook al gesprekken en trainingen hier en daar hebben gehad, waarom zou jij dan niet gaan? Daarom zijn praktijken – zeker in de grote steden – alsmaar drukker en drukker. 

 

Wat psychologen en therapeuten dan vooral toepassen in relatietherapie? De zogeheten Emotionally Focused Therapy (EFT) is populair.

 

 

Daarbij gaat het om het vertrouwen verbeteren in een relatie en het aankaarten van negatieve interactiepatronen. Altijd alleen maar boos zijn op elkaar – dat schiet niet op. Als er even rustig vanaf een afstandje naar wordt gekeken, dan komen er vaak duidelijke knelpunten op tafel. Klinkt goed. Dat willen we allemaal wel eens uitproberen, zeg maar.

 

De wachtlijst om een psycholoog te spreken is nu maar liefst negen maanden. Dat is bizar. Vooral omdat geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker je je problemen overwint. Toch is er nog iets nodig om de liefde weer te laten opbloeien tussen twee mensen. Timing is helaas niet alles. ‘Een beetje magie’, dat kan ieder stel wel gebruiken. Want hoe zakelijk je de liefde ook kunt aanpakken; als het niet meer wil, dan wil het niet. Ook niet na acht goede gesprekken.

 

 

Door Redactie Franska.nl