Niet vergeten!

 

Marlies: Elke keer als ik vanuit de Franse Drôme weer naar Nederland reis, ga ik voor vertrek nog even langs een supergrote Franse supermarkt.

 

Zelfs als ik al een goed gevulde auto heb met lekkers gekocht op markten en in gespecialiseerde winkeltjes. Grote Franse supermarkten zijn een eldorado voor de lekkerbek. Natuurlijk kun je tegenwoordig heel veel in Nederland kopen, maar dan mis je het plezier van even door zo’n supermarkt struinen.

 

Wat ik er koop?

Een van mijn favorieten is confit de canard, gekonfijte eendenbouten, verkrijgbaar in pot of blik. Ik vind het heerlijk om een paar blikken in huis te hebben, voor de momenten dat ik weinig tijd heb om te koken, of voor als ik trek heb in een lekker winters gerecht.

 

En als ik dan toch bij het ‘eendenvak’ sta, neem ik ook wat blikjes gesiers de canard mee, deze gekonfijte eendenmaagjes bak ik om en om in een koekenpan en eet ze samen met een groene salade.

 

Ook gaan er steevast potten van die lekkere, kleine zure augurkjes, cornichons, mee. Ze staan altijd dichtbij het vak met mosterd, waaruit ik de echte moutarde de Dijon pak. Als ze toevallig mosterd hebben met dragon, moutarde verte à l’estragon, tref ik het helemaal. Deze mosterd is verrukkelijk bij visgerechten. En kennen jullie Savora? Dit is een smaakmaker, condiment noemen de Fransen het, op basis van moutarde de Dijon met smaakmakers als geelwortel, kaneel, knoflook, nootmuskaat, ui, cayennepeper, selderij, kruidnagel en dragon. Je gebruikt het daar waar je mosterd zou gebruiken, voor de ‘broodnodige’ variatie.

 

Als ik nog plek heb in de koelbox, kies ik kant-en-klare taartbodems uit de koeling: pâte brisée voor hartige taart en pâte sablée voor een zoete. Ik heb voorkeur voor het merk Marie, omdat daarin geen toevoegingen worden gebruikt. Maar lees voor de zekerheid even de ingrediëntenlijst. In diezelfde koelbox gaat ook een pot ansjovisjes, het liefst ingelegd in zout. 

 

De kastanjepuree van Faugier, crème de marrons, krijgt ook een plekje in de bagage, evenals sappige gedroogde pruimen, de pruneaux d’Agen.  

 

In de zoete hoek pak ik natuurlijk Carambar, lekkere, harde karamels. Carambar l’original vind ik nog steeds de lekkerste, maar er zijn tegenwoordig meerdere smaken. Familie en vrienden doe ik altijd een plezier met Bretonse boterkoekjes, de galettes au beurre frais en met crêpes dentelle van Gavottes, opgerolde, flinterdunne crêpes in naturel of gevuld met chocolade of zoute karamel. Er bestaan zelfs hartige variaties.

 

Orgeat limonadesiroop is gemaakt van amandelen en heeft die typerende smaak van bittere amandelen. Als je vaak alleen water drinkt, zoals ik doe, is water met een klein scheutje van deze siroop een welkome afwisseling.

 

Tenslotte ga ik nog naar de afdeling ‘thuis bakken’ voor gemalen amandelen en gemalen hazelnoten én, niet te vergeten, die mooie dikke en sappige Bourbon-vanillestokjes.

 

En… mocht er dan nog een piepklein plekje in de koeling zijn, dan zwicht ik voor gekarnde Bretonse boter, beurre de baratte, de licht gezouten versie.

 

 

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.

witte-balk-met-bol-marlies