Dit heb je nodig
Voor 2 tot 4 personen
- 3-4 zoete aardappels, (paarse bataat)
- 2-3 el (olijf)olie
- 2 el bloem
- 1 flinke knoflook teen
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl zout
- 1/2 tl gedroogde tijm
- 1/4 tl gemalen komijn
- 1/4 tl cayennepeper
- peper
Zo maak je het
Was de zoete aardappelen onder een stromende kraan en steek eventuele putjes eruit (met het puntje van een mes). Snijd de zoete aardappelen in plakken en vervolgens in dunne repen van 1/2 cm dikte. Week de zoete aardappelfriet in koud water gedurende 30-60 minuten. Verwarm ondertussen ook de oven voor op 180 graden. Pers de gepelde knoflook. Giet na het weken de zoete aardappels af, spoel nogmaals goed om en dep goed droog met een theedoek of keukenpapier. Droog ook de mengkom goed af. Stop de zoete aardappelfriet terug in de kom en voeg alle overige ingrediënten toe. Hussel goed door elkaar en verdeel vervolgens de frieten over de bakplaat. Probeer alles zoveel mogelijk te verspreiden, zodat niets op elkaar ligt. Bak de zoete aardappelfriet in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten. Tussentijds alleen nog even een keertje omscheppen.
Tip: zo maak je ze extra krokant.
Laat de schil er gewoon aan zitten! Dit geeft sowieso wat meer stevigheid aan je frietje. Snijd de zoete aardappel friet zo dun mogelijk (1/2 cm). Deze ‘ Franse Frietjes’ worden knapperiger dan gewone dikke frieten. Goed wassen om overtollig zetmeel te verwijderen en daarna ook goed droogdeppen! Voorzie de frieten van een krokant jasje door ze te wentelen in bloem/polenta/amandelmeel etc. Die laatste twee zijn een mooi glutenvrij alternatief. Zorg ervoor dat je oven goed heet is voor het beste bakresultaat. En gebruik geen bakpapier. Rechtstreeks op de ovenplaat zorgt voor het beste resultaat. Maar eventueel zo’n ‘crispy’ matje, op een rooster, doet ook prima zijn werk.
En tot slot: gooi niet al je zoete aardappelfriet op een hoop, maar spreid zoveel mogelijk uit elkaar. Dan kan de hete lucht het beste rondom komen en garen.