Geef me je borrelhap en ik zeg je wie je bent

 

Sinds niemand meer een boekenkast in de woonkamer heeft (waar zijn ze gebleven, waar zijn ze?) en het cd-rek in de jaren negentig is blijven steken, moeten we ons op andere dingen storten om de gastvrouw psychoanalytisch te ontrafelen. 

 

Omdat het nu ook wat onbesuisd is om bij binnenkomst te vragen of je de tassencollectie mag bepotelen en de inhoud mag inspecteren (heel veelzeggend), heeft May een ander alternatief. Analyseer de borrelhap. Echt, een tafel vol hapjes en je weet het.

 

1. Het adresjes-type

Op tafel vind je oesters van de visboer uit aangrenzend dorpje H, echt een ontdekking, jambon Iberico waarvoor ze speciaal nog even naar die fantastische slager op de Haarlemmerstraat in Amsterdam zijn gegaan en natuurlijk die overheerlijke Comté van die kaasboer uit de binnenstad (je weet wel, die met die lange rij) en stokbroden van Le Fournil uit Amsterdam (idem lange rij). Wat wijn betreft serveren ze drie soorten. Een die je geliefde lekker vindt, een die jij zeker even moet proberen en je lievelings, voor het geval je die andere toch niet zo lekker vindt.

 

Analyse: deze gastheer en gastvrouw vinden het een feest dat je komt, hebben zich verdiept in je smaak en hebben kosten noch moeite gespaard om het je naar de zin te maken. Ze hebben het wel druk. Type jong gezin en meerdere kinderen. Geen tijd om uren in de keuken te staan, maar omdat ze toch steeds op andere plekken zijn voor werk of andere activiteiten, pakken ze overal de specialiteit vast even mee. Ze zijn avontuurlijk en geïnteresseerd, houden van klassieke waarden maar hebben zeker geen oogkleppen op. Ben je belaaitafeld zeg, straks missen ze nog een nieuwe vondst.

 

2. Het Sergio Herman-type

Bij binnenkomst krijg je een huisgemaakte cocktail met een gin uit dat ene winkeltje in Antwerpen. Manlief heeft een klein hapje gemaakt met zelfgemaakte aïoli en mayonaise. Je kent het recept toevallig en jij haakte al af toen je de ingrediënten alleen al zag. Maar dit stel draait het in een oogwenk in elkaar. Ze hebben voor vanavond ook even een playlist samengesteld, de Green Egg pruttelt vast in de achtertuin en de kaasplank staat al te lonken. Grote kans dat dit stel een huis heeft met stalen elementen (waarschijnlijk een overcoole uitbouw), een Eames-stoel en precies de groene bladen in een vaas die nu in zijn. Alles is perfect en zij eigenlijk ook.

 

Analyse: zij zijn iets meer in het huishoudelijke ritme en hebben tijd (en geld) om te ontdekken wat ze echt leuk vinden en wat ze kunnen maken. Koken voor vrienden is hun hobby. Feestjes geven ook. ‘Work hard, play hard’ had zomaar hun tatoeage kunnen zijn. Ze maken avontuurlijke reizen van Japan tot LA, maar vinden het ook prima om een weekendje Zeeuwse kust te pakken. Waar zij komen is het cool, maar ze zijn zo leuk dat ze dat niet eens in de gaten hebben.

 

3. De gerookte-worst-types

De vijf zit al heel snel in de klok bij deze mensen en na het eerste drankje duikt zij de keuken in. Er verschijnt een dienblad met lekkers. Nachochips met rode saus, toastjes met filet americain, gerookte worst met mosterd en wat olijfjes. De kans bestaat dat er ook een gastvrij pakje sigaretten bij wordt geserveerd.

 

Analyse: de kans is groot dat deze mensen iets ouder zijn. Ze weten wat ze lekker vinden en blijven daarbij. Ze genieten van het leven, maar avontuur, dat hoeft niet meer per se. Been there, done that. Het hoeft voor hen geen weekend te zijn om een feestje te bouwen. Nee hoor, dat kan ook op maandag. Heus dat ze gereisd hebben, maar ze zijn het gelukkigst op hun vaste stek en daar komen ze eigenlijk al dertig jaar.

 

4. De bruschetta-types

Een Brandt en Levie-worstje ligt klaar en er liggen wat bruschetta op een schaal. Verder is er rauwe ham en meloen, een overdaad aan kaasjes en best wel grote bakken chips en noten.

 

Analyse: ze houden van lekker en zouden het liefst uuuren in de keuken staan en dat Sergio Herman-recept voor je maken. Maar er is geen tijd, werk en de kinderen roepen. Ze hebben hun klassiekers, dus verwacht bij deze mensen niet elke keer een ander culinair avontuur. Maar goed ga je het hebben, en gezellig ook. Weet dat er nergens op beknibbeld wordt en dat alles mag en kan.

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach