9x wat je wil dat je dochters van Tina Turner leren

 

‘Mama, ik denk dat ik net Tina Turner op de radio hoorde.’ ‘Mama, die kapper heet Tina Hair, zou je daar net zulk haar als Tina Turner kunnen laten knippen?’

 

 

 

Sinds ik – een half jaar geleden alweer, het was nog voor de laatste lockdown – met mijn meisjes naar Tina de Musical ben geweest, komt ze elke dag wel een keertje voorbij. En dat was precies waar ik op hoopte. Als iets me diep raakt (ik huilde al bij het eerste liedje tijdens de voorstelling), krijg ik een ontzettende ambassadeursdrift. Iedereen die ik lief vind móet dit zien, mijn meisjes voorop. Even twijfelde ik of de scène waarin Tina en Ike een stevige ruzie hebben niet te heftig zou zijn, maar ze zijn 9 en 12 en zien ook elke dag op het journaal dat het leven uit meer bestaat dan uit regenbogen en eenhoorns. Dus daar gingen we. Ze zijn inmiddels net zo verliefd op Tina als ik en hebben door deze fantastische musical (ik ben al drie keer geweest en ga zeker nog eens om naar de andere Tina’s, en Nurlaila Karim, te bekijken) ook heel veel geleerd. 

 

1.  Blijf geloven in jezelf
Tina was gescheiden van Ike, had geen rooie rotcent, ze werkte overdag en trad ’s avonds op om geld te verdienen voor haar zonen en toch, tóch greep ze de kans om weer een plaat op te nemen toen die voorbijkwam.

 

2.   Vernieuwen mag, maar blijf trouw aan jezelf
Tina voelde heus dat sommige liedjes misschien niet meer helemaal pasten bij de nieuwe tijd. De Wall of Sound van Phil Spector en andere synthesizermuziek omarmde ze. Maar toen een hippe choreografe haar een dansje wilde opleggen weigerde ze. Haar pasjes waren haar unieke pasjes, dat onderscheidde haar van de rest en daar bleef iedereen verder vanaf.

 

3.  Vriendinnen kunnen uit onverwachte hoek komen
Tourmanager Rhonda Graam die Ike Turner aanneemt (en met wie hij ook een amoureus avontuurtje heeft) wordt uiteindelijk een van Tina’s beste vriendinnen die ook bij haar blijft als ze bijna niets meer heeft; geen roem, geen geld. Maar vrienden zijn voor altijd.

 

4.  Blijf geloven in de liefde
Tina moest een liefde offeren voor Ike. Daarna vluchtte ze na zestien jaar ellende weg van Ike. Toen was ze wel even klaar met de liefde tot daar, toen ze het allerminst verwachtte, ineens Erwin Bach was, met wie ze uiteindelijk op haar 73ste (ze waren toen al heel lang samen, hoor) is getrouwd.

 

5.  Zusjes zijn voor altijd
Tina’s moeder en zus vertrekken als Tina nog maar een klein meisje is en Tina gaat bij haar grootmoeder wonen. Als ze jaren later bij haar moeder en zus gaat wonen, is alles met haar zus weer zoals vroeger. Samen lachen, feesten en dansen. Als Tina zangeres wordt en lang naar Londen moet voor opnames en optredens, zorgt haar zus voor haar kinderen. Want dat is wat zussen voor elkaar doen.

 

6. De rassenstrijd was nog maar kort geleden 

Wij leven in een periode waarin we ons best doen om ieder met recht te behandelen en waar we inclusie heel belangrijk vinden. Iedereen heeft overal evenveel recht op. Dat lukt nog niet altijd, maar dat is het streven. In Tina’s tijd mochten mensen van kleur soms niet in een hotel slapen, zelfs al was er gewoon plek. Voor een arm meisje van kleur, en later in het verhaal voor een gescheiden zwarte vrouw, was het ontzettend moeilijk om door te breken in de muziek. Het is belangrijk te weten hoe heftig de rassenongelijkheid was en de geschiedenis te kennen. Wij willen nog wel eens zeggen dat het niet uitmaakt of iemand wit of van kleur is en, hoe goedbedoeld ook, daarmee ga je voorbij aan deze verschrikkelijke periode die mensen van kleur hebben doorgemaakt en vaak nog steeds doormaken.

 

7.  Er zijn altijd goede mensen
Dit vind ik de indringendste scène van de voorstelling: Tina vlucht weg van Ike. Gekleed in een satijnen hemdje, op blote voeten en met een bloedneus van hun laatste gevecht rent ze de straat op. Het enige wat ze wil is weg. Je ziet koplampen, hoort getoeter en uiteindelijk komt ze verwilderd bij een motel aan. “Mijn naam is Tina Turner en ik heb voor vannacht dringend een kamer nodig en ik zou u graag willen betalen, maar ik heb maar 36 cent bij me, dat is alles wat ik nu waard ben…”

 

8.  Vrijheid is meer waard dan geld
Toen Tina ging scheiden, wilde ze geen geld. ‘It’s blood money,’ zei ze. Ze wilde haar naam en dat was het. De rest zou ze zelf wel weer opbouwen. Hoe wist ze toen nog niet, maar dat het haar zou lukken stond vast.

 

9.  Verdien je eigen geld
Dat is misschien wel de belangrijkste les: zorg dat je onafhankelijk bent en blijft. Liefde moet mooi zijn, je mag geen bezit worden van een man.

 

Als ik je iets mag meegeven, is het dit: ga naar deze musical. Je wordt opgetild door het vakmanschap, de muziek, de dansen en vooral door het verhaal van die ijzersterke Tina Turner.

 

Kaartjes kun je hier kopen.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach