Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: 7x bijzondere ijssalons in Nederland. 

 

 

“Kinderen die in dit café rondrennen zonder begeleiding krijgen een gratis espresso en een puppy” kwam je nog wel eens tegen op borden in koffiezaken over de hele wereld. In onze mijmeringen over Italië en het langeafstandshart onder de riem dat we het willen steken, kon espresso natuurlijk niet uitblijven. Espresso, dat zoveel smaak en ja, ook emotie, in zo’n petieterig kopje weet te vangen: waarin een kleintje groot kan zijn…

 

Mocht je de mazzel hebben dat je thuis zo’n puik apparaat hebt staan dan je ben je één grote geluksvogel, zeker nu zoveel specialty zaken ofwel hun deuren hebben moeten sluiten, ofwel hun klandizie schrikbarend hebben zien afnemen. Gelukkig is er online ontzettend veel goeie koffie te bestellen (onder andere bijvoorbeeld bij het door ons geliefde Bocca Coffee), voor welke zetmethode dan ook. En terwijl we de hoop hoog houden dat we gauw weer samen aan een barretje staan met zo’n straffe jongen, kunnen we in de tussentijd wat fun facts over espresso wegtikken:

 

Magische formule

 

In een poging de ware kenners niet op de kast te jagen met dit artikel, hebben we voor hen meteen de ideale afleidingsmanoeuvre: even lekker een uurtje of twee de formule van Chris Hendon doorspitten hoe systematisch espresso te verbeteren, en ga dat zéker doen als dit bijvoorbeeld je ding is:

 

Ds = 6:25 3 1010 m2s; k = 6 3 107 m7kg2 s

 

For the rest of us; lekker beppen boven een bakkie!

 

Wist je dat…

 

  • Espresso ‘er doorheen geperst en eruit getrokken’ betekent? Geen wonder dat veel barista’s het ook echt als hun kindje zien, zo’n perfect exemplaar. Ook betekent het ‘snel’ en ook ‘alleen voor jou’, wat het individuele karakter ervan mooi weergeeft. Van groot belang is dat de maling van de koffiebonen precies fijn genoeg is en de druk achter het water dat erdoorheen geperst wordt precies hoog genoeg is om zo tot de ideale extractie(=doorloop)tijd te komen. Je barista weet wel hoe de bedoelde zoetheid van koffie het best naar voren te brengen, en vindt het altijd leuk om hier een gesprekje over te voeren, net als een wijnsommelier.

 

  • Macchiato ‘bevlekt’ betekent? Een vlekje melk op je espresso dus.

 

  • Corretto staat voor ‘gecorrigeerd’? En hoe corrigeer je dan? Nou met drank natuurlijk. Een scheutje grappa erin en je espresso klopt eindelijk weer.

 

  • Ristretto ‘beperkt’ betekent? Even dat water aan banden leggen tijdens het doorlopen – kortere doorlooptijd, minder water, geconcentreerdere smaak. Dit vinden sommige barista’s echter goor, en die werken liever met dezelfde doorlooptijd (als een espresso) met een kleiner volume (fijnere maling). Ze zijn het hoe dan ook niet eens over de definitie, en op internet vechten ze elkaar de tent uit hierover…

 

  • Gennaro Pellicia, de Meesterproever van de koffiezaak-keten Costa zijn tong voor tien miljoen Britse ponden heeft laten verzekeren?

 

  • Toen Starbucks (pas) in 2018 een eerste vestiging opende in Italië, ze beloofden “zich nederig op te stellen”?

 

  • Als je in Italië een latte bestelt, je gewoon een glas melk krijgt?

 

  • De flat white waarschijnlijk zijn oorsprong heeft in Australische zaken waar ze geen espressomachine hadden en gewoon warme melk bij de filterkoffie deden? Lekker ‘flat’ dus, kwam geen schuim aan te pas.

 

  • De Italianen het prachtige sospeso gebaar hebben? Sospeso betekent ‘uitgesteld’ en het is een heel gangbaar gebruik. Je betaalt voor twee espresso’s, je drinkt er één, en de ander wordt gemaakt wanneer iemand komt die zelf niet kan betalen. Dat is liefde, vinden wij.

Door: Redactie FavorFlav